Anunt important. Franta si Belgia trimit soldati in Romania.

Cele doua tari Belgia si Franta au anuntat sambata, 26 februarie, ca vor trimite trupe in Romania. Totodata, guvernul de la Bruxelles a transmis ca va trimite arme si combustibil in Ucraina.

Belgia va desfasura 300 de militari in Romania, ca parte a eforturilor NATO de a-si intari flancul estic, a declarat sambata premierul belgian Alexander De Croo, in timp ce Rusia a lovit orasele ucrainene cu artilerie si rachete de croaziera pentru a treia zi.

„Belgia isi asuma responsabilitatea in cadrul Fortei de Raspuns a NATO, din care elemente au fost activate ieri. In faza actuala, 300 de soldati belgieni vor fi dislocati in Romania”, a spus premierul pe Twitter.

De asemenea, Belgia va sprijini fortele ucrainene cu 2.000 de mitraliere si 3.800 de tone de combustibil, potrivit lui De Croo, care a adaugat ca guvernul de la Bruxelles analizeaza noi cereri de ajutor din partea guvernului de la Kiev.

Premierul Belgiei: ”In faza actuala, 300 de soldati belgieni vor fi trimisi in Romania”

Acesta a mentionat ca guvernul de la Bruxelles cauta alte metode de a ajuta Guvernul din Kiev, scrie Reuters.

De asemenea, Franta a anuntat ca va trimite 500 de militari in Romania

Franta va reloca 500 de militari in Romania in cadrul NATO in urma invadarii Ucrainei vecine de catre Rusia, a anuntat vineri seara seful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard, noteaza AFP.

„NATO a decis sa-si consolideze prezenta, sa trimita un semn foarte clar de solidaritate strategica, sa pozitioneze forte in Romania”, a declarat generalul Burkhard intr-un interviu acordat Radio France Internationale si France 24.

Franta „s-a oferit (…) sa preia rolul de natiune-cadru, adica de tara conducatoare, pentru a desfasura in curand un batalion in Romania”, a adaugat el.

„Vom reloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de lupta, pentru a oferi un sprijin Romaniei, dar si pentru a aduce mesajul de solidaritate strategica din partea tuturor membrilor NATO”, a spus seful de stat-major.