ANM a facut anuntul! Vremea se schimba radical de la 1 iunie.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) anunta cum va fi vremea in urmatoarea perioada. Meteorologii au transmis ca un val de caldura va lovi Romania.

Prognoza meteo in Banat

Intervalul va debuta cu valori termice apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 24…27 grade ziua si 11…14 grade noaptea. Din 1 iunie, temperaturile vor creste semnificativ, astfel ca vremea va deveni calduroasa la sfarsitul saptamanii, cu maxime termice de 32…33 de grade si minime de 15…21 de grade, in medie regionala, determinand disconfort termic ridicat in zonele de campie. In cea de-a doua saptamana, regimul termic se va mai pondera, dar va caracteriza o vreme calda in majoritatea zilelor (medii ale valorilor diurne de 26…29 de grade). In prima saptamana, in orele dupa-amiezilor, pe spatii mici vor fi manifestari de instabilitate atmosferica. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi locale, posibil mai insemnate cantitativ.

Prognoza meteo in Crisana

In primele zile ale intervalului, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru aceasta perioada din an (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade si minime de 11…15 grade). Din 1 iunie, vremea se va incalzi semnificativ, astfel ca la finalul saptamanii va deveni calduroasa, cu valori diurne, in medie, de 30…33 de grade si nocturne de 14…18 grade, cu disconfort termic relativ ridicat in zona de campie. Scaderea de temperatura estimata din data 6 iunie va determina revenirea la un regim mai apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 24…28 de grade, dar cu oscilatii de la o zi la alta, fiind de asteptat si zile usor mai racoroase. In dupa-amiezile primei saptamani, pe arii restranse vor fi manifestari de instabilitate atmosferica, ulterior ploile vor fi mai frecvente si posibil mai insemnate cantitativ.

Prognoza meteo in Transilvania

In cea mai mare parte a intervalului, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, in medie cu maxime termice de 24…27 de grade si minime de 9…14 grade, iar in perioada 2-6 iunie va deveni local calduroasa, astfel ca la amiaza vor fi 28…31 de grade, mediat regional. Pentru intervalul 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, in general apropiat de normele climatologice ale primei decade a lunii iunie. In dupa-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi manifestari de instabilitate atmosferica, izolat fiind posibile si averse torentiale. Din data de 6 iunie, sunt estimate ploi mai frecvente si mai insemnate cantitativ.

Prognoza meteo in Maramures

In majoritatea zilelor, regimul termic va fi peste cel mediu climatologic (respectiv temperaturi maxime de 23…26 de grade si minime de 11…13 grade), iar perioada 2-6 iunie va fi caracterizata de o vreme deosebit de calda, local calduroasa in vestul regiunii, cu valori diurne in medie de 28…32 de grade. In intervalul 7-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat, apropiindu-se de cel caracteristic primei decade a lunii iunie. Pana in data de 5 iunie, in orele dupa-amiezilor, pe spatii mici vor fi manifestari de instabilitate atmosferica, ulterior crescand probabilitatea pentru ploi frecvente si local insemnate cantitativ.

Prognoza meteo in Moldova

Temperatura aerului va fi in crestere treptata, dar semnificativa, de la valori apropiate sau usor peste cele normale in primele zile (in medie cu maxime de 23…26 de grade si minime de 12…15 grade) la valori ce vor caracteriza o vreme calduroasa intre 2 si 6 iunie, cand la amiaza, in medie regionala, vor fi 30…34 de grade. Ulterior, vremea se va mai racori si se vor inregistra temperaturi in jurul celor obisnuite pentru prima decada a lunii iunie. In dupa-amiezile primelor zile, local vor fi averse ce pot avea izolat caracter torential, dar gradul de instabilitate atmosferica va fi mai ridicat dupa data de 6 iunie cand fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente si sunt estimate cantitati de apa mai insemnate.

Prognoza meteo in Dobrogea

Valorile temperaturii aerului vor fi mai ridicate decat mediile multianuale, iar in perioada 2-7 iunie vremea va deveni deosebit de calda, calduroasa in partea continentala, cu maxime de 31…34 de grade (pe litoral se vor inregistra 25…28 de grade) si minime de 16…20 de grade. In intervalul 8-10 iunie regimul termic va fi mai ponderat si se va apropia de normalul primei decade a lunii iunie. In dupa-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse ce pot avea izolat caracter torential,
dar dupa data de 7 iunie vor fi perioade in care fenomenele asociate instabilitatii atmosferice pot fi mai frecvente si ploile local mai insemnate cantitativ.

Prognoza meteo in Muntenia

Vremea va fi calda in cea mai mare parte a intervalului, iar in perioada 2-6 iunie va deveni calduroasa, cu maxime ale temperaturii aerului in medie de 30…34 de grade, in special in zonele de campie si minime de 15…19 grade. Pentru perioada 7-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi in general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiaza 25…28 de grade, mediat regional). In dupa-amiezile primelor zile, pe alocuri vor fi averse, posibil izolat cu caracter torential, dar instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata dupa data de 6 iunie cand se estimeaza ca vor fi perioade in care fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spatii mai extinse, fiind posibile local ploi mai insemnate cantitativ.

Prognoza meteo in Oltenia

Vremea calda (valori diurne de 26…30 de grade) va caracteriza cea mai mare parte a intervalului, iar in perioada 2-5 iunie va deveni calduroasa, cu maxime ale temperaturii aerului in medie de 31…34 de grade, cu precadere la campie si minime de 15…19 grade. Pentru intervalul 6-9 iunie se estimeaza un regim termic mai ponderat, cu valori ce vor fi in general apropiate de cele specifice primei decade a lunii iunie (la amiaza 26…28 de grade, mediat regional). In dupa-amiezile primelor zile, izolat vor fi averse in general slabe, dar dupa data de 6 iunie vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi mai accentuata si se estimeaza ca fenomenele asociate acesteia se vor semnala pe spatii mai extinse (pe alocuri fiind posibile si cantitati de apa mai insemnate).

Prognoza meteo la munte

Vremea va fi calda in majoritatea zilelor din interval, chiar deosebit de calda intre 2 si 6 iunie, cand se vor inregistra maxime termice de 20…25 de grade si minime e 8…14 grade, cu valori mai coborate, atat ziua, cat si noaptea, la altitudini mari. In intervalul 8-10 iunie este estimat un regim termic mai ponderat, ce se va apropia de cel normal pentru prima decada a lunii iunie. In prima saptamana, in orele dupa-amiezilor, se vor semnala averse, pe arii mai extinse si izolat cu caracter torential in data de 31 mai. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente si local mai insemnate cantitativ va fi ridicata si in perioada 6-9 iunie.