Alina Gorghiu, reactie dura in cazul deputatului pedofil: „Vorbim de o infractiune oribila”

Presedintele Senatului Alina Gorghiu a reactionat dur dupa anuntul Parchetului ICCJ potrivit caruia s-a sesizat din oficiu privind comiterea de act sexual cu un minor in cazul deputatului Aurel Balasoiu.

”Stirea despre fostul primar si actual deputat PSD socheaza. Nimeni nu isi poate imagina ca Romania are un parlamentar cercetat penal pentru viol si, totusi, asa stau lucrurile. Vorbim de o infractiune oribila. Violul inseamna dezumanizare. Nu avem voie sa tacem. E nevoie de reactie ferma la cel mai inalt nivel! Vorbim de o infractiune oribila. Si, cu toate acestea, e o tacere prea mare, pe un subiect atat de grav, in spatiul public”, a declarat alina Gorghiu pentru News.ro.

”Daca deputatul nu vrea sa isi dea demisia, voi initia o petitie, voi strange semnaturi! La asemenea acuzatie, astepti decizia procurorilor din afara Parlamentului, nu de pe bancile Parlamentului”, a afirmat presedintele Senatului.

Ierarhi mentionati in scandalul sexual cu deputatul Balasoiu in prim-plan. Scrisoarea care poate arunca in aer BOR

Numele a patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe apar mentionate intr-o scrisoare adresata Patriarhului Romaniei, in care inaltelor fete bisericesti li se aduc acuzatii grave de natura sexuala. Prelatii se apara si spun ca acuzatorul este un frustrat.

Scandalul iscat in jurul deputatului ex-PSD Aurel Balasoiu (Arges), care a aparut in fotografii alaturi de un tanar, in ipostaze compromitatoare, este departe de a se fi terminat. Acum toata atentia se muta spre ierarhi ai BOR, care sunt acuzati ca ar avea relatii nepotrivite cu persoane de acelasi sex.

Aurel Balasoiu (62 de ani) este absolvent de Teologie si un apropiat al Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului. Recent, el a fost ales sa faca parte din Adunarea Eparhiala, organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice si patrimoniale ale Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului. Doar ca, dupa aparitia, la finalul saptamanii trecute, a imaginilor considerate scandaloase, IPS Calinic al Argesului a decis sa-l excluda din acest for.

Si PSD a luat decizia de a-l da afara din partid pe deputatul Aurel Balasoiu, desi acesta a negat oficial ca el ar fi cel din fotografiile respective.

In spatele scandalului Balasoiu ar sta Cristi Calin (31 de ani), absolvent al Seminarului Teologic din Iasi, student exmatriculat de la facultatea de Teologie din Alba Iulia, absolvent al Academiei de Teologie Ortodoxa din Republica Moldova.

Tanarul a intrat in conflict cu BOR in anul 2013 cand l-a acuzat de avansuri sexuale pe staretul de la manastirea Calapodesti (Bacau). „In urma celor relatate catre conducerea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, eu am fost cel sanctionat, desi nu aveam nicio vina”, spune acesta.

Din acel moment, Cristi Calin sustine ca si-a propus sa faca lumina in randul „homosexualilor din BOR”, pentru ca acestia sa fie eliminati.

Scrisoare incendiara catre Patriarhul Romaniei

In dimineata zilei de marti, 4 octombrie, Cristi Calin i-a transmis o scrisoare Patriarhului Daniel in care sustine ca timp de 10 ani a descoperit zeci de persoane sfintite (diaconi, preoti, episcopi) care ar avea relatii homosexuale.

„In toamna acestui an, l-am cunoscut pe deputatul PSD de Arges Balasoiu Aurel si pe teologul I. C. I. acestia fiind homosexuali si bisexuali si, avand in vedere calitatile lor si functia deputatului, am profitat de ocazie si m-am introdus in cercurile lor de prieteni astfel obtinand de la ei poze, video, mesaje text si audio in care ii prezinta intr-o postura intima si sexuala pe urmatorii: IPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, IPS Varsanufie – Arhiepiscopul Ramnicului, IPS Calinic – Arhiepiscopul Argesului si Muscelului si PS Visarion – Episcopul Tulcii”, scrie Cristi Calin.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, a confirmat pentru „Adevarul” primirea acestei scrisori care a fost redirectionata „imediat” catre Cancelaria Sfantului Sinod si cabinetul Prea Fericitului Daniel. Mai mult, mentioneaza Banescu, Patriarhia i-a solicitat lui Cristi Calin sa puna la dispozitia autoritatilor bisericesti toate probele la care se face referire in scrisoare.

„Probele descrise de mine fac obiectul a doua dosare penale ( nr. 59/P/2022 – Parchetul Curtii de Apel Constanta si nr. 2.795/P/2022 – Parchetul ICCJ) si, tinand cont de procesul verbal al organelor de cercetare penala, cu obligatiile impuse de ei, va rog sa va adresati acestor institutii”, a raspuns Cristi Calin.

Trebuie mentionat faptul ca acesta a declarat initial pentru ziarul „Adevarul” ca probele detinute de el nu sunt dovezi ale unor infractiuni, ci doar dovezi ale unor fapte imorale, de aceea ele vor fi puse la dispozitia Patriarhiei, si nu a procurorilor.

Plangere penala pe numele PS Visarion

Dosarul penal inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta il vizeaza pe Visarion Baltat, episcopul Tulcii. In denuntul sau, Cristi Calin sustine ca in vara acestui an l-a cunoscut pe tanarul I.C.I (cel care ar aparea in imagini alaturi de deputatul Balasoiu n. red.) de la care a aflat ca ar fi fost supus unei agresiuni sexuale pe vremea cand era minor, elev in clasa a X-a la Seminarul Teologic din Tulcea. Abuzatorul ar fi chiar episcopul Visarion, cel care era si profesor la seminar.

„Profitand de autoritatea de profesor si de episcop, Visarion Baltat si-a determinat victima sa accepte si alte relatii sexuale de-a lungul timpului”, se arata in plangerea depusa la Parchet.

In sustinerea acestor acuzatii, Cristi Calin le-a spus procurorilor ca ar detine materiale video si audio care sa confirme cele enuntate.

„Adevarul” a solicitat un punct de vedere Parchetului Curtii de Apel Constanta, insa reprezentantii institutiei au transmis ca nu pot face nicio declaratie pe marginea subiectului.

Episcopia Tulcii a reactionat la aceste acuzatii si sustine ca ele sunt nefondate si halucinante, iar Cristi Calin este „o persoana care actioneaza pe fondul frustrarilor aduse de excluderea din monahism si a exmatricularii de la doua Facultati de Teologie, urmare a unui comportament dovedit incompatibil cu morala crestina: calomnie, scandaluri sexuale, port ilegal de uniforma clericala, etc”.

Episcopia ii indeamna pe preoti si pe credinciosi la „discernamant duhovnicesc” si rugaciune pentru ca adevarul sa iasa la lumina, iar pacea sufleteasca sa fie instaurata cat mai repede.

IPS Teodosie cere dovezi

Numele Arhiepiscopului Teodosie apare nu doar in scrisoarea adresata Patriarhului, ci si in discutiile care ar fi fost purtate intre deputatul Balasoiu si Cristi Calin, acesta din urma spunand ca ierarhul Tomisului ar avea o relatie foarte apropiata cu soferul sau.

„IPS Teodosie nu are legatura cu cazul deputatului Aurel Balasoiu, pe care l-a vazut doar la slujbele oficiate pentru un bolnav, apropiat al deputatului”, se arata intr-un comunicat de presa al Arhiepiscopiei Tomisului.

De asemenea, institutia bisericeasca spune ca cel care-l acuza pe IPS Teodosie trebuie sa prezinte si dovezi, altfel „acuzele devin calomnii“. Si preotii din Constanta il acuza pe Cristi Calin ca este un frustrat deoarece a fost exclus din monahism si exmatriculat de la doua facultati de Teologie.

„Actualmente face parte dintr-o biserica-pirat, nicidecum din BOR, iar in Arhiepiscopia Tomisului a fost depistat, anul trecut, colectand ilegal bani in numele Bisericii”, se mai arata in comunicat.

Cristi Calin a explicat pentru „Adevarul“ ca numele arhiepiscopului Teodosie si cel al soferului sau apar in anumite dovezi scrise si video pe care le detine. Acestea ar demonstra ca intre cei doi ar exista „o anumita relatie”.

Arhiepiscopia Argesului: Cristi Calin nu are legatura cu noi

Adevarul” a solicitat Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului sa spuna daca exista vreo legatura intre aceasta institutie si Cristi Calin. „Persoana mentionata nu a facut si nu face parte din clerul argesean sau muscelean, nu a fost si nu este angajata a Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului”, arata reprezentantii Arhiepiscopiei.

„Credem ca s-a ajuns aici din cauza lipsei de credinta, a mandriei si a indepartarii de valorile traditionale ortodoxe romanesti. Este regretabil ca asemenea situatii nedorite se intampla”, a mai precizat conducerea Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului pentru „Adevarul”.

Patriarhia, blanda cu episcopii acuzati de abuzuri
Cazul ierarhilor acuzati de Cristi Calin nu este singular in BOR. In anul 2017, Episcopul Corneliu Barladeanu al Husilor a fost santajat de trei clerici cu inregistrari video compromitatoare in care episcopul aparea in ipostaze intime cu elevi ai Seminarului din eparhia sa.

Procurorii l-au acuzat si pe Corneliu de agresiune sexuala si viol. Inceperea judecatii a fost tergiversata de catre avocati, care au plimbat dosarul pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In luna august 2017, dupa un Sinod extraordinar in care s-a discutat cazul episcopului Corneliu, Patriarhia Romana asigura credinciosii ca acesta a devenit „un simplu calugar”. Doar ca, in realitate, Corneliu a ramas episcop retras si a primit locuinta in cadrul manastirii Varatec.