Alimentul de Nelipsit pe Masa de Inaltarea Domnului 2024: Traditii si
Obiceiuri Crestine
Inaltarea Domnului, cunoscuta si sub numele de Ispas sau Pastele Cailor, este o sarbatoare marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox, celebrata in 2024 pe data de joi, 13 iunie. Este o zi incarcata de traditii si obiceiuri pe care credinciosii le respecta cu sfintenie, iar unul dintre acestea este legat de preparatele culinare specifice acestei sarbatori.
Oul Rosu: Simbol al Norocului
Unul dintre alimentele esentiale pe masa de Inaltare este oul rosu. Se spune ca cei care consuma oua vopsite in rosu in aceasta zi vor avea noroc pe tot parcursul anului. Alaturi de ouale rosii, alte preparate traditionale includ pasca, cozonacul, ceapa verde, branza si vinul rosu. Aceste alimente sunt duse mai intai la biserica pentru a fi sfintite, iar apoi sunt servite in familie.
Publicitate
Traditia Pomenei
Pe langa consumul in familie, exista obiceiul de a imparti aceste alimente celor nevoiasi. Este o credinta populara ca, odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti din Saptamana Luminata pana in aceasta zi. In trecut, se practicau diverse ritualuri magice de protectie in aceasta zi sfanta.
Obiceiuri si Plante Sfintite
Femeile obisnuiau sa culeaga si sa sfinteasca anumite plante cu proprietati apotropaice, precum leusteanul, alunul si paltinul, acestea fiind adunate si in ajunul sarbatorii. Este important ca toate lucrarile agricole sa fie finalizate pana la aceasta data, deoarece se crede ca ceea ce se planteaza dupa Ispas nu va mai rodi.
Frunzele de Nuc si Alte Traditii
Credinciosii poarta frunze de nuc la brau, o traditie care face referire la faptul ca Iisus Hristos ar fi purtat aceasta planta in ziua Inaltarii. Se spune ca aceste frunze au puterea de a alunga durerile de spate. Un alt obicei vechi este purtarea ramurilor de leustean la brau. In aceasta zi, credinciosii se saluta cu „Hristos s-a inaltat”, raspunzand „Adevarat s-a inaltat”.
Astfel, Inaltarea Domnului este o sarbatoare plina de semnificatii religioase si traditii care imbogatesc viata spirituala a credinciosilor, oferindu-le ocazia de a se conecta cu divinitatea si de a-si binecuvanta viata pentru anul ce urmeaza.
Inaltarea semnifica:
Inaltarea lui Hristos marcheaza intrarea definitiva a umanitatii lui Isus in domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarasi, dar care pana atunci il ascunde privirilor oamenilor.
Isus Hristos, Capul Bisericii, merge inaintea noastra in Imparatia glorioasa a Tatalui, pentru ca noi, madularele Trupului sau, sa traim in speranta ca intr-o zi vom fi pe vecie cu El.
Isus Hristos, intrand o data pentru totdeauna in sanctuarul cerului, mijloceste necontenit pentru noi, fiind Mijlocitorul care ne asigura necontenit revarsarea Spiritului Sfant.
Publicitate