Alerta METEO. Romania, lovita de Furtuni si Grindina. Zonele vizate de fenomene extreme

ANM a emis joi avertizare meteo de vreme severa pana maine inclusiv. Meteorologii anunta ca este vorba de un Cod galben si unul portocaliu de ploi si vijelii, urmate de un Cod galben de canicula.

Cod galben de vijelii

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferica temporar accentuata

Publicitate

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat, in Oltenia, local in Muntenia, sudul Moldovei si al Banatului, sudul si estul Transilvaniei si nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata.

Vor fi averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat vijelii si grindina. Local cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp.

Cod portocaliu de ploi si descarcari electrice

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00

Fenomene vizate: cantitati de apa insemnate, instabilitate atmosferica accentuata

Zone afectate: Carpatii Meridionali si de Curbura

In Carpatii Meridionali si de Curbura vor fi perioade cu averse torentiale si frecvente descarcari electrice. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 40…60 l/mp.

Cod galben de canicula

Interval de valabilitate: 28 si 29 iulie

Fenomene vizate: val de caldura, disconfort termic ridicat

Zone afectate: conform textului si hartii

In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in vestul si local in sudul tarii. Disconfortul termic va fi ridicat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, indeosebi in dupa-amiaza zilei de vineri (29 iulie).

In general temperaturile maxime se vor situa intre 33 si 37 de grade.

Sambata, disconfortul termic va fi ridicat in majoritatea regiunilor, local va fi canicula, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferica se va accentua mai intai in vest si nord-vest, apoi treptat si in restul teritoriului.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.