Romanii, sfatuiti sa fie pregatiti pentru crize majore. Ce spun oficialii europeni despre rezilienta populatiei
Consiliul JAI de la Copenhaga: fiecare familie trebuie sa se descurce singura pana la 7 zile
Catalin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a participat recent la sesiunea pentru Afaceri Interne din cadrul Consiliului informal Justitie si Afaceri Interne (JAI), organizat la Copenhaga de Presedintia daneza a Consiliului UE. Tema centrala a discutiilor a fost pregatirea populatiei pentru situatii de criza.
Oficialii europeni trag un semnal de alarma: cetatenii din intreaga Uniune trebuie sa fie pregatiti sa supravietuiasca autonom timp de 72 de ore pana la 7 zile, fara sprijinul imediat al autoritatilor, in cazul producerii unui dezastru natural, industrial sau al unui atac militar.
Catalin Predoiu: „Rezilienta societatilor implica resurse si cooperare”
„Tarile europene nu sunt in prezent pregatite suficient pentru interventia in caz de dezastre naturale, industriale sau asociate unor atacuri militare. Publicul, cetatenii si comunitatile din toate tarile europene traiesc inca la un nivel de mental colectiv format in vremuri de pace, calm si liniste. In realitate, lucrurile s-au schimbat pe alocuri radical si reactia logica este sa te adaptezi realitatii, sa fii pregatit pentru ea, indiferent ce eforturi implica.
Rezilienta societatilor implica resurse, cooperare intre tari si cooperare intre guverne si cetateni presupune onestitate si responsabilitate in explicarea acestei noi realitati cetatenilor si in paralel pentru alocarea resurselor necesare.”
Perspectivele se schimba: securitatea devine prioritate absoluta
„Orice domeniu trebuie privit acum prin lentila securitatii si sigurantei individuale, colective publice si nationale, inclusiv apararea civila. De aceea se impune o cooperare stransa si integrarea intre cea civila si cea militara, asa cum este conceputa deja la nivelul NATO.
In efortul de constientizare a noii realitati securitare, primul pas trebuie facut chiar de catre lideri, de cei care conduc guvernele si tarile, de a-si adapta conceptiile si deciziile la aceasta noua realitate: pentru o vreme relativ indelungata, toate politicile trebuie privite din perspectiva securitara, de la organizarea modelului economic national, educatie, administratie etc. si pana la aparare civila si ordine publica. Apoi, populatia trebuie pregatita pentru a confrunta situatii severe.”
Recomandare oficiala: Stocuri pentru 72 de ore pana la 7 zile
„La Consiliul JAI de la Copenhaga, ministrii au subliniat ca populatia trebuie pregatita sa reziste de la 72h pana la 7 zile in situatii de criza in mod autonom, pana la interventia guvernelor, practica formarii de stocuri de resurse esentiale pentru subzistenta fiind cheie pentru supravietuire”, a precizat ministrul Catalin Predoiu.
Ce trebuie sa contina un kit de urgenta la domiciliu
- Alimente neperisabile: conserve (fasole, mazare, carne, peste, fructe), biscuiti uscati, batoane energizante, cartofi deshidratati, sare, zahar, ulei, hrana pentru bebelusi si animale de companie.
- Rezerve de apa: sticle de apa sigilate (minim 3 baxuri), tablete de purificare, filtre portabile, recipiente pentru colectarea apei de ploaie.
- Surse de lumina si caldura: lanterne cu baterii, lumanari, chibrituri, lampi pe gaz/ulei, incalzitoare portabile.
- Echipamente esentiale: radio portabil, baterii externe, generator portabil, telefon cu cartela reincarcabila.
- Trusa de prim-ajutor: medicamente de baza si personale, bandaje, plasturi, dezinfectant.
- Produse de igiena: hartie igienica, servetele, sapun, pasta de dinti, saci menajeri.
- Documente importante: acte de identitate, asigurari, acte de proprietate, contacte de urgenta.
- Haine de rezerva: impremeabile, lenjerie uscata, patura termica, sac de dormit.
- Alte obiecte utile: fluier, cutit multifunctional, sfoara, harti tiparite.
Concluzie
Schimbarile geopolitice si climatice impun o adaptare rapida in randul populatiei europene. Mesajul venit de la cel mai ingalt nivel al Uniunii Europene este clar: pregatirea individuala si familiala este esentiala. Nu este vorba despre panica, ci despre responsabilitate si preventie.