Ajutor de deces 2022. Cat se da de la stat si cum se obtine

Valoarea ajutorului de deces acordat de stat a crescut de la 1 ianuarie 2022, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Legii bugetului asigurarilor sociale.

Astfel, valoarea integrala a acestuia a crescut cu 13 procente, de la 5.380 de lei la 6.095 de lei, informeaza Avocatnet.

In functie de situatie, ajutorul de deces poate avea doua valori:

Publicitate

– suma de 6.095 de lei va fi acordata persoanelor asigurate in sistemul public de pensii sau in cazul decesului un pensionar

– suma de 3.048 de lei va fi acordata in cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului

Potrivit legii, ajutorul de deces trebuie sa fie egal cel putin cu valoarea salariului mediu brut.

Ajutorul de deces se acorda dupa caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile postale, fie in format electronic, pe baza certificatului de deces. Ajutorul se achita in termen de trei zile lucratoare de la depunerea solicitarii.

Actele necesare acordarii ajutorului de deces, dupa caz, sunt:

• cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);

• certificat de deces (original si copie);

• act de identitate al solicitantului (original si copie);

• acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);

• dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);

• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);

• adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).

• adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca persoana decedata avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, dupa caz.

• dovada ca membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaratie pe propria raspundere a celui care solicita ajutorul de deces, dupa caz.

Dupa efectuarea platii ajutorului de deces platitorul de drepturi de asigurari sociale are obligatia de a inscrie pe verso-ul certificatului de deces original mentiunea “ACHITAT”, data, semnatura si stampila.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.