A aparut un nou tip de cutremur in Romania. Ce spune INFP

Un tip nou de cutremur in Romania. Asa a fost catalogat de specialisti seismul de 5,7 produs in Gorj.

Acesta nu a putut fi explicat cu datele pe care INFP le are in momentul de fata.

Ce decizii a luat Institutul National de Fizica a Pamantului.

Potrivit specialistilor cutremurul de 5,7 produs cu epicentrul in Oltenia, Gorj are atribuita o noua categorie de risc, mai ales ca nu exista suficiente date stiintifice, pentru ca zona nu a fost monitorizata seismologic, nepunand probleme pana acum.

Publicitate

Acum vor fi instalatii noi, senzori fata de cei existenti, mult mai sensibili, care vor aborda o imagine mai clara asupra miscarii faliilor.

Zona unde s-au produs cutremurele este monitorizata in prezent de 5 statii seismologice. Insa, in urma activitatii ridicate din ultimele zile Institutul National de Fizica a Pamantului a anuntat montarea altor 3 statii.

„Vom instala statii in zona epicentrala, in partea de nord si de sud, statii seismice pentru a incerca sa identificam fenomenul din zona respectiva.

Avem o echipa de colegi care au plecat in zona unde s-au produs cutremurele pentru a indesi reteaua de statii seismice pe care le avem in zona”, a spus Constantin Ionescu, INFP.

Acestea vor fi dotate cu 2 tipuri de senzori care vor ajuta cercetatorii sa adune cat mai multe date despre viitoarele cutremure.

Articolul continuă după reclame

„Avem si un senzor care pe baza masuratorilor estimam pagubele in zona respectiva. Se numeste accelerometru.

De asemenea se vor instala si 5 statii de GPS cu care vom masura deplasarile faliilor din zona sau micro faliilor, segmentelor de falie care sunt in zona respectiva”, a mai spus Constantin Ionescu, INFP.

A aparut un nou tip de cutremur in Romania

Cutremurele sunt catalogate ca fiind noi de catre seismologi, ele neputand fi explicate cu datele pe care institutul le are in prezent.

Pe modelul actual de falii care le avem in zona aceste cutremure nu exista, dar ele existand inseamna ca modelul de falii trebuie updatat. In momentul in care se va incheia secventa vom putea sa trasam si falia pe baza replicilor.

Cauza este comuna. Modul de producere al cutremurelor este cam acelasi. Urmeaza sa vedem si procesul e in desfasurare pe masura ce apar noi replici.

Care este falia care vrea sa guverneze. Deci trebuie sa fie o falie orientata cam asa in nord, de sud-vest. Cand am spus ca, cutremurele sunt rude apropiate, frati aproape siamezi.

Uitati cum arata solutiile de plan de falie la cutremurul de luni si asta de ieri de 5.7 si asta este o replica”, a spus Mihai Diaconescu, INFP, potrivit Antena 3.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.