Ce este Roxadustat, substanta cu care Simona Halep a fost depistata pozitiv! In ce boli se foloseste

Simona Halep a fost depistata pozitiv cu Roxadustat, substanta care de regula se administreaza impotriva anemiei.

Substanta Roxadustat se comercializeaza sub brandul Evrenzo, un medicament care ajuta organismul sa lupte impotriva anemiei.

Potrivit site-ului oficial al Agentiei Mondiale Antidoping, Roxadustat este trecut in categoria hormonilor, a factorilor de crestere si a substantelor asociate.

Publicitate

Evrenzo este un medicament utilizat la adulti pentru tratarea simptomelor anemiei (numar mic de globule rosii) cauzate de insuficienta renala cronica (diminuarea progresiva, pe termen lung, a capacitatii rinichilor de a functiona bine).

Evrenzo(roxadustat)

Ce este Evrenzo si pentru ce se utilizeaza?

Evrenzo este un medicament utilizat la adulti pentru tratarea simptomelor anemiei (numar mic de globule rosii) cauzate de insuficienta renala cronica (diminuarea progresiva, pe termen lung, a
capacitatii rinichilor de a functiona bine).

Evrenzo contine substanta activa roxadustat.

Cum se utilizeaza Evrenzo?

Evrenzo se poate obtine numai pe baza de prescriptie medicala, iar tratamentul trebuie initiat de un medic cu experienta in tratarea anemiei. Evrenzo este disponibil sub forma de comprimate care se iau de 3 ori pe saptamana, nu in zile consecutive.

Doza initiala se stabileste in functie de greutatea pacientului, fiind apoi ajustata pentru a se obtine si mentine valori ale hemoglobinei (proteina din globulele rosii care transporta oxigenul in organism)intre 10 si 12 g/dl.

Pacientii care urmeaza tratament cu un agent de stimulare a eritropoetinei (ESA, un medicament care stimuleaza productia de globule rosii) si la care valorile hemoglobinei sunt stabile nu trebuie sa treaca la tratamentul cu Evrenzo decat daca exista o justificare clinica si beneficii preconizate. La acesti pacienti, doza initiala de Evrenzo se va stabili in functie de tipul si de doza de ESA utilizata.

Publicitate

Tratamentul cu Evrenzo trebuie oprit daca valorile hemoglobinei nu cresc in decurs de 24 de saptamani.

Cum actioneaza Evrenzo?

Este posibil ca pacientii cu boala renala cronica sa nu produca suficienta eritropoetina, hormonul necesar pentru stimularea productiei de globule rosii. Substanta activa din Evrenzo, roxadustatul,
actioneaza asupra unei enzime numite factor inductibil prin hipoxie, inhibitor de prolil-hidroxilazaPH). Se stimuleaza astfel raspunsul natural care are loc in mod normal cand nivelul de oxigen este scazut, adica productia de eritropoetina si de hemoglobina. Se preconizeaza ca acest lucru reduce simptomele anemiei.

Care sunt riscurile asociate cu Evrenzo?

Cele mai frecvente reactii adverse asociate cu Evrenzo (care pot afecta mai mult de 1 persoana din 10) sunt hipertensiune (tensiune arteriala mare), tromboza de acces vascular (formarea de cheaguri de sange in vasele sanguine asociata cu dializa), diaree, edem periferic (umflare, in special a gleznelor si picioarelor), hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu in sange) si greata.

Cele mai frecvente reactii adverse grave (care pot afecta cel mult 1 persoana din 10) sunt septicemie (infectie generalizata a sangelui), hiperpotasemie, hipertensiune si tromboza venoasa profunda (cheag de sange intr-o vena profunda, de obicei la nivelul piciorului).

Evrenzo este contraindicat la persoanele alergice la arahide, la soia sau la substanta activa sau la oricare alte ingrediente ale Evrenzo. De asemenea, este contraindicat la femeile care alapteaza sau la cele aflate in al treilea trimestru de sarcina.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.