Marius Budai spune ca majorare a salariului minim in Romania va avea consecinte pozitive asupra angajatilor, dar si asupra angajatorilor.
Ministrul Muncii, Marius Budai, a anunta la RFI ca a convenit cu Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca inceperea discutiilor cu partenerii sociali despre un salariu minim adecvat:
„Propunerea PSD privind majorarea salariului minim la 3.000 de lei brut este exact in spiritul Directivei europene”.
„Noi ne-am consultat in cadrul PSD, Partidul Social Democrat va sustine in coalitia de guvernare ca Guvernul sa adopte chiar din acest an prevederile Directivei. Aici putem discuta despre doua nuante. Una strict legislativa, de transpunere a directivei, care presupune anumiti pasi, presupune o anumita procedura legislativa si poate fi mai de durata, dar noi vorbim in acest moment de o transpunere in practica direct cu privire la salariile minime adecvate din UE si conform Directivei europene cu privire la salariile minime adecvate in UE, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale sau salariul minim brut garantat in plata, ne putem ghida in raport cu nivelul general al salariilor brute la un procent de 60% din salariul median brut si la un procent de 50% din salariul mediu brut.
Publicitate
Noi am avut deja o analiza, am discutat si am calculat si propunerea noastra cand am venit si am prezentat in numele PSD propunerile noastre cu care venim in coalitie pentru ceea ce se va intampla in Romania si ne dorim sa se intample de la 1 ianuarie 2023 si am luat in calcul acest mecanism, care a condus la acea cifra de 3.000 de lei brut si am spus noi ca ne dorim ca din acei 3.000 de lei brut sa pastram cei 200 de lei pe care deja i-am pus la dispozitia mediului de afaceri si sa nu fie taxati si restul sa mearga conform reglementarilor din Codul Fiscal (…). Ce am propus noi cu 3.000 de lei este exact in spiritul acestei Directive si practic, asta sustinem”, a declarat Marius Budai la RFI.
Majorarea salariului minim in Romania va avea consecinte pozitive asupra angajatilor, dar si asupra angajatorilor.
„Din punctul meu de vedere, doar pozitive, pentru toate partile, pentru ca haideti sa fim constienti asupra contextului social si economic din aceasta perioada. Eu cred ca o relatie de respect si onestitate intre angajati si angajatori este ghidata si de nivelul castigului si mai ales de ceea ce in Romania din pacate inca avem si anume saracie in munca”, a mai spus Marius Budai.