Cine este, de fapt, Volodimir Zelenski?

Publicitate

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a ajuns la putere in urma cu trei ani. El a promis atunci ca va pune capat razboiului cu separatistii sustinuti de Moscova. In ultimele zile, situatia a devenit tot mai critica si a culminat cu invaziea rusilor.

Desi multa vreme acesta a fost vazut drept actorul de comedie neexperimentat care a devenit presedinte printr-o conjuctura, acum liderul de la Ucrainei a devenit un erou.

In timp ce rusii si-au trimis rachetele asupra oraselor ucrainene, Zelenski nu s-a clintit, atragand laude pentru calmul sau si pentru modul in care isi motiveaza concetatenii. In mod cert, fostul actor de comedie exceleaza la comunicare.

Publicitate

Volodimir Zelenski si-a castigat faima in Ucraina jucand intr-o comedie TV („Sluga poporului”) rolul unui profesor de istorie cinstit si naiv care devine in mod neasteptat presedinte dupa ce un elev ii publica o tirada anticoruptie care se viralizeaza.

O candidatura care a inceput ca o farsa

Aventura politica a lui Volodimir Zelenski a inceput aproape ca o farsa, in ajun de Anul Nou, la 31 decembrie 2018, cand si-a anuntat candidatura la prezidentiale:

„Dragi ucraineni, promit sa candidez la presedintia Ucrainei si imi indeplinesc imediat promisiunea: candidez la presedintia Ucrainei. Hai, s-o facem impreuna! La multi ani! Va felicit, veti avea un nou slujitor al poporului!”

Candidatura sa la alegerile prezidentiale din 2019 a fost considerata initial de unii ca fiind o gluma – partidul sau politic se numeste, precum sitcomul in care a jucat, Partidul Slujitorul Poporului.

Campania sa a exploatat povestea din film, infatisandu-l ca un om simplu care ii infrunta pe politicieni corupti.

„Asta? Asta e o fata noua. Nu am mai facut niciodata politica. Am avut doar afaceri curate, televiziune si filme”, spunea Zelenski pe 22 februarie 2019.

Oamenii „se identifica cu mine pentru ca sunt un om deschis, pot fi ranit, ma enervez, ma supar. Nu imi ascund emotiile in fata camerei, nu incerc sa arat diferit. Sunt neexperimentat, asa este. Dar daca nu stiu ceva, sunt sincer si recunosc”, spunea Zelenski despre el insusi.

„Cel mai probabil, daca il voi intalni pe dl. Putin ii voi spune asa: ‘Ei bine, in sfarsit ne-ati dat inapoi teritoriile. Cati bani sunteti dispus sa dati drept compensatie pentru faptul ca ne-ati luat teritoriile si ati sprijinit oamenii care au participat la agravarea conflictelor in Crimeea, Donbas si i-ati ajutat pe aceasta cale ingrozitoare, cruda si dezgustatoare?”, spunea candidatul la presedintie la 31 martie 2019.

A reusit sa castige scrutinul cu un scor covarsitor, 73 la suta din voturi, promitand sa lupte impotriva coruptiei si sa aduca pacea in estul tarii.

De pe scena de teatru, pe scena ONU

Cand Zelenski a ajuns la putere in 2019, pe un val de furie populara, cea mai mare problema era conflictul cu vecinul din est, Rusia. Moscova anexase deja Crimeea de cinci ani si de atunci i-a sustinut pe separatisti intr-un razboi in care au murisera 15.000 de oameni.

„Astazi avem doua obstacole in cale. Primul este traditia politica interna – reformele importante de dezvoltare intampina rezistenta si sunt respinse. Dar noul guvern ucrainean il va depasi cu siguranta. Al doilea obstacol este mult mai greu si nu putem sa-l eliminam fara sprijin international. Iar acesta este razboiul care a urmat agresiunii ruse impotriva Ucrainei. Nicio tara nu este capabila sa-si atinga obiectivele de dezvoltare durabila fara pace si securitate. Dezvoltarea durabila este de neconceput sub bombardamente si explozii”, declara Volodimir Zelenski la 24 septembrie 2019, cand sustinea un discurs la Adunarea Generala a ONU.

Multa vreme, Zelenski a fost vazut cam la fel ca personajul sau din film. Criticii sai prevesteau un real dezastru, iar sustinatorii se asteptau sa se ia de guler cu oligarhii.

Transformarea in erou

Criza si apoi razboiul cu Moscova l-au adus intr-o lumina noua. A dat dovada de mult sange rece. Nu a dat inapoi, iar sprijinul NATO a crescut, spun analistii.

„Dragi cetateni ai Ucrainei, ceea ce am auzit astazi nu sunt doar explozii provocate de rachete, schimburi de focuri si vuietul avioanelor. Acesta este sunetul noii Cortine de Fier, care a fost coborata si rupe Rusia de lumea civilizata. Datoria noastra nationala este sa ne asiguram ca aceasta cortina nu cade de-a lungul pamantului nostru ucrainean, ci asupra rusilor”, le transmitea presedintele Zelenski compatriotilor sai la 25 februarie 2022, a doua zi dupa invazia Rusiei in Ucraina.

In timp ce presedintele rus Vladimir Putin a parut din ce in ce mai haotic – acuzand Ucraina de „genocid” in republicile separatiste Donetk si Lugansk si vorbind despre necesitatea de a „denazifica” tara – presedintele Zelenski, care, culmea, provine dintr-o familie de evrei vorbitori de limba rusa, a ramas demn, hotarat si articulat. In acelasi timp, a mobilizat natiunea cu discursurile si selfie-urile sale video si a dat glas furiei ucrainene si sfidarii agresiunii rusesti. Aceste declaratii au dezvaluit o latura pe care multi critici – inclusiv o mare parte a intelectualitatii – nu o vazusera, scrie BBC.

Un moment-cheie in transformarea sa dintr-un lider in cadere libera in sondaje, care uneori parea depasit de situatie, intr-o figura nationala a avut loc in primele ore ale zilei de joi, cu cateva ore inainte de invazia Rusiei. Intr-un discurs sobru postat pe retelele de socializare, vorbind partial in limba rusa, el a spus ca a incercat sa-l sune pe Vladimir Putin pentru a evita un razboi, dar s-a lovit de tacerea Kremlinului. Cele doua tari nu aveau nevoie de un razboi, a spus el, imbracat intr-un costum inchis la culoare, in timp ce se afla in fata unei harti a Ucrainei. Dar daca ucrainenii vor fi atacati, se vor apara singuri. „Cand ne veti ataca, ne veti vedea fetele – nu spatele, ci fetele noastre”, a spus Volodimir Zelenski adresandu-se invadatorilor rusi.

La scurt timp dupa aceea a inceput invazia, iar la urmatoarele sale aparitii mediatice a purtat uniforme militare, reflectand lupta tarii ca un David contra Goliat.

Cu ani inainte de politica

S-a nascut in orasul central Kryvyi Rih, estul Ucrainei, in 1978

A absolvit Universitatea Nationala Economica din Kiev cu o diploma in drept

A co-fondat o companie de productie TV de succes

A produs emisiuni pentru o retea detinuta de controversatul miliardar Ihor Kolomoisky

Ulterior, Kolomoisky si-a sustinut oferta prezidentiala

Pana la mijlocul anilor 2010, cariera sa in televiziune si filme a fost principalul sau obiectiv

Zelensky s-a bucurat de sprijinul oligarhului Ihor Kolomoisky in timpul campaniei sale prezidentiale, ceea ce i-a facut pe multi sa se teama ca s-ar dovedi a fi un lider marioneta, controlat de un barbat care este investigat in SUA pentru posibila frauda si spalare de bani.

El se dovedise de fapt a fi mai independent decat credeau scepticii, refuzand, de exemplu, sa permita reprivatizarea PrivatBank, care era detinuta de Kolomoisky inainte de a fi nationalizata.

Pe de alta parte, coruptia ramane adanc inradacinata in Ucraina si exista ingrijorarea ca o noua lege anti-oligarhi ar putea fi folosita pentru a restrictiona activitatile unor oligarhi si nu ale tututor.

Acuzatiile de coruptie care vizeaza principalul rival al lui Zelensky, Petro Porosenko, predecesorul sau in calitate de presedinte, sunt considerate de unii oficiali occidentali ca fiind motivate politic.

Incercarile lui Zelensky de a negocia cu Rusia pentru a gasi o solutie la conflictul din est, au avut, de asemenea, un succes limitat. Au existat schimburi de prizonieri si demersuri catre implementarea unor parti ale unui proces de pace, cunoscut sub numele de acordurile de la Minsk, dar nicio descoperire.

Pe parcursul anului 2020, ratingul sau a scazut constant.

Ulterior, Zelensky a dat un ton mai asertiv in sustinerea pentru aderarea la Uniunea Europeana si la Alianta militara NATO, o miscare care l-a enervat pe presedintele rus.

Dar Yaryna Klyuchkovska spune ca retorica lui Zelensky cu privire la conflictul din est si relatiile cu Rusia au continuat sa fie prea timide pentru multi ucraineni, pana in ultimele zile.

Pe masura ce ritmul tobei razboiului crestea, el a declarat Ziua Pacii si a continuat sa-si sublinieze sperantele pentru o solutie diplomatica, chiar daca Ucraina raporta o crestere rapida a incalcarilor de incetare a focului de-a lungul liniei frontului.

„A evitat subiectul razboi. Era un subiect in afara zonei sale de confort si nu era dispus sa mearga acolo in retorica sa publica”, spune Klyuchkovska.

De asemenea, el a contestat avertismentele zilnice din partea SUA si a altor guverne occidentale cu privire la un atac rusesc iminent, spunand ca strategia de comunicare a SUA este „foarte costisitoare pentru Ucraina”.

Marea schimbare de tact a venit cu un discurs pe care l-a tinut la Conferinta de securitate de la München sambata, 19 februarie, spune Klyuchkovska, transformand-o si pe ea dintr-o sceptica intr-o fana. El a inceput prin a descrie o vizita la o gradinita din estul tarii care cu cateva zile in urma fusese lovita de o racheta.

„Cand apare un crater cu bomba intr-un loc de joaca al unei scoli, copiii au o intrebare: „A uitat lumea greselile secolului al XX-lea?””, a spus el.

„Indiferenta te face complice”, le-a spus el invitatilor din elitele diplomatice si de aparare ale Occidentului. El le-a reamintit de respingerea de catre Vladimir Putin a unei ordini mondiale conduse de SUA, la aceeasi conferinta, cu exact 15 ani mai devreme, si de afirmarea sa cu privire la renasterea Rusiei. „Cum a raspuns lumea? Cu liniste.”

Klyuchkovska spune ca niciun lider ucrainean nu a mai vorbit atat de raspicat Occidentului.

„Pentru mine, momentul de mandrie pentru Zelensky a venit in timpul discursului sau stralucit la conferinta de securitate de la München”, spune Yulia McGuffie. „Atunci, multi dintre oponentii politici ai lui Zelensky din Ucraina au decis ca acum nu este momentul pentru dispute si conflicte”.

Informatiile occidentale sustin ca numele lui Zelensky este primul dintr-o lista de oameni pe care fortele ruse intentioneaza sa le omoare. El spune ca familia lui este pe locul doi pe lista, dar ca el si ei raman in Ucraina.

Prezenta sa este confirmata de selfie-urile video pe care le-a filmat in afara administratiei prezidentiale si de Casa Himerelor foarte distincta de vizavi, impodobita cu reprezentari de animale exotice si scene de vanatoare.

Ca raspuns la una dintre acestea, scriitorul britanic Ben Judah a postat pe Twitter : „Daca le-ai fi spus multora dintre strabunicii nostri din Pale [zona a imperiului rus in care erau ingraditi in mare parte evreii] ca un evreu ar fi ucrainean lider de razboi impotriva unei invazii ruse ar fi clipit neincrezator”.

„Desigur, el este un actor. Nu stiu daca este adevarata lui personalitate sau nu. Dar orice ar face, functioneaza”, spune Yaryna Klyuchkovska. „Scriitorii sai de discurs si-au gasit pasul. Ei provin din domeniul divertismentului, dar chiar si a scrie o emisiune Netflix este diferit de a scrie discursuri prezidentiale”.

Ucraina inca se confrunta cu sanse coplesitoare. Forta de invazie a Rusiei este uriasa si bine inarmata. Dar absolventul de drept in varsta de 44 de ani, un incepator politic, a gasit o voce care a ajutat la intarirea moralului ucrainean.

„Unul dintre bunii mei prieteni tocmai a scris: „Zelensky a crescut brusc in proportii cosmice”, spune McGuffie. „Si asta reflecta cu adevarat atitudinea fata de el in acest moment”.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.