„Profetia” despre sfarsitul Covid „Cand totul va reveni la normal”

Publicitate

Katalin Karikó a avut un rol esential in crearea a doua dintre vaccinurile care pot pune capat pandemiei Dna Biontech, Katalin Karikó , este increzatoare ca vara viitoare vom putea reveni la o viata normala. In varsta de 65 de ani este acum unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta din lume si s-a nascut intr-un orasel din Ungaria, Kisújszallas, la aproximativ 100 de kilometri de Budapesta, intr-o casa in care nu avea apa curenta si nici curent electric.

In ciuda acestui fapt, dupa cum a raportat Repubblica , intr-un interviu ea a spus: „Am fost un copil fericit. Tatal meu a fost macelar si mi-a placut sa-l privesc lucrand, observand maruntaiele, inimile animalelor, poate ca acolo s-a nascut vocatia stiintifica ”. Acum locuieste langa Philadelphia.

Cine este Katalin Karikò, doamna Biontech

Dupa ce a studiat biologia in tara ei, in 1985 si-a luat doctoratul in Statele Unite, unde s-a mutat apoi definitiv. In anii 1990 a dezvoltat terapii si vaccinuri bazate pe ARN messenger , dar nimeni nu a luat in seama studiile ei: „Am primit scrisori de respingere de la institutii si companii farmaceutice cand le-am cerut bani pentru a dezvolta aceasta idee ” . Acum, insa, atat Biontech, cat si Moderna, doi dintre principalii producatori ai vaccinului anti Covid, au primit milioane de euro pentru vaccinurile lor care utilizeaza molecula in cauza.

Publicitate

Rna este o molecula care intra in celulele noastre si citeste ADN-ul, iar apoi este capabil sa ofere celulelor posibilitatea de a produce proteinele necesare. Ideea lui Karikò era sa injecteze un mesaj de ARN in organism, astfel incat sa aduca celulele pacientului pentru a produce proteina necesara vindecarii.

In anii nouazeci, terapia genica bazata pe modificarea permanenta a ADN-ului era la moda pentru tratarea bolilor. Dar schimbarea ADN-ului a fost vazuta de-a lungul timpului care poate duce chiar la mutatii letale, de fapt unii pacienti au murit in timpul experimentelor. Au existat doua probleme pentru vaccinurile bazate pe ARN: nu puteau produce suficiente proteine ​​si ar putea genera inflamatii semnificative datorita sistemului imunitar .

La inceput doar refuzuri

Ulterior, Karikò a devenit cercetator la Universitatea din Pennsylvania, dar a continuat sa fie respinsa. Pana cand l-a cunoscut pe Drew Weissman, un om de stiinta care tocmai sosise din echipa lui Anthony Fauci si care dorea sa descopere un vaccin pentru combaterea SIDA. Weissman a dus-o dus pe Karikò la laboratorul sau pentru a incerca sa gaseasca leacul folosind ARN messenger. In 2005, au descoperit impreuna ca schimbarea unei singure litere din secventa ARN a impiedicat dezvoltarea inflamatiei. Weissman si Karikò si-au brevetat tehnicile care au fost vandute cu 300.000 de dolari de catre Universitatea din Pennsylvania companiei Cellscript.

Drepturile asupra brevetelor au fost apoi dobandite de Moderna, abia nascuta, care in cativa ani a primit sute de milioane de dolari de capital privat, din care 420 milioane de la Astrazeneca. De asemenea, o companie germana a folosit  brevetele ale celor doi oameni de stiinta asupra ARN-ului modificat, pentru a gasi un vaccin impotriva cancerului.

Karikò a fost angajata in 2013 de Biontech si a devenit presedintele acestuia.

Omul de stiinta, care a primit prima doza de vaccin acum cateva zile, a explicat ca „vaccinul protejeaza doar 10 zile dupa prima doza, cand protectia este de 88,9%. Cu a doua doza creste la 95%. Am prelevat sange din vaccinurile din studiile clinice si am creat replici ale tuturor variantelor de coronavirus existente. Sangele acestor pacienti, care contine anticorpi , a fost capabil sa neutralizeze 20 de variante mutante ale virusului ” . Karikò este sigura ca „aceste vaccinuri ne vor scoate din pandemie. Vara probabil vom putea reveni la plaja, la viata normala. Si cu peste 3.000 de decese pe zi in SUA, nu ma indoiesc ca oamenii vor fi vaccinati. Mai ales persoanele in varsta „.

Omul de stiinta intelege, totusi, ca multi oameni au indoieli, dar a asigurat ca prototipurile au fost folosite de peste 10 ani si s-au dovedit sigure. Unul dintre fondatorii Modernei a propus, de asemenea, ca Premiul Nobel sa fie acordat lui Karikò si Weissman, dar omul de stiinta a spus ca nu are nevoie de el. La urma urmei, aceasta a fost si predictia mamei sale, cand era inca o tanara care traia si studia in Ungaria.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.