Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO, aduce precizari despre reuniunea ministrilor Apararii din statele membre NATO. Potrivit numarului 2 al NATO, exista semnalele ca diplomatia ar putea pune capat divergentelor.
De asemenea, Geoana, a mai spus ca vor fi o serie de intalniri cu oficialii americani in cadrul carora se va discuta despre Romania si zona marii Negre.
„E o zi importanta la NATO, se intalnesc ministrii Apararii din Alianta. E un moment foarte complicat, poate cel mai complicat din ultimele decenii. Avem semnale ca diplomatia ar putea sa-si reia cursul normal.
Publicitate
Suntem inca vigilenti si prudenti si probabil ca este cea mai importanta intalnire a ministrilor Apararii din NATO, de foarte multa vreme. Acum incepe ziua. Aici este partea de intalnire, aici vor veni ministrii Apararii, vom avea o serie de intalniri, la inceput bilaterale.
Va veni secretarul Apararii al SUA, Lloyd Austin, ne vom intalni cu comandantii militari ai NATO, si dupa aceea vom intra in conferinta propriu-zisa, unde vom discuta si lucruri care intereseaza Romania si zona Marii Negre, inclusiv discutia cu privire la infiintarea de noi grupuri de lupta in zona Marii Negre si unde Romania si-a exprimat interesul sa gazduiasca un astfel de grup. E un moment important, diplomatia trebuie sa fie pe primul plan. Dar si apararea, descurajarea si vigilenta, intotdeauna la NATO sunt in atentia noastra”, a declarat Mircea Geoana.
Reuniunea ministrilor Apararii din tarile membre NATO
Ministrul Vasile Dincu participa, miercuri si joi, la reuniunea ministrilor Apararii din statele membre NATO care se va desfasura la Cartierul General al aliantei din Bruxelles, a informat MApN, transmite Agerpres.
„Agenda evenimentului este deosebit de consistenta, in contextul evolutiilor de securitate in relatie cu spectrul unei actiuni ofensive a Rusiei la adresa Ucrainei. Dezbaterile vor aborda, ca teme centrale, situatia de securitate generata de comportamentul agresiv al Rusiei in vecinatatea flancului estic al NATO si implicatiile pentru securitatea Euro-Atlantica, precum si aspectele subsumate continuarii procesului de adaptare a posturii de descurajare si aparare a Aliantei la noile conditii din plan securitar”, se arata in comunicatul citat.
Reuniunea se va desfasura in formatul a cinci sesiuni de lucru.
Miercuri este planificata o reuniune in formatul Grupului de Planificare Nucleara/NPG, urmata de doua reuniuni ale Consiliului Nord-Atlantic dedicate situatiei de securitate din Ucraina si evolutiilor pe palierul descurajarii si apararii, respectiv repartizarii echitabile a responsabilitatilor, finantarii NATO, viitorului Concept Strategic (NSC).
Joi, este programata o intalnire cu partenerii din Georgia si Ucraina, context in care urmeaza sa se exprime sprijinul politic pentru aceste doua state aspirante, pe fondul inrautatirii situatiei de securitate de la granitele Ucrainei. Totodata, se vor evalua eforturile acestora in domeniul apararii, in vederea intaririi cooperarii practice pe linia coordonatelor Agendei NATO 2030.
Ultima sesiune este dedicata consultarilor aprofundate cu partenerii consacrati, Finlanda si Suedia, context in care vor fi abordate cooperarea si perspectiva de dezvoltare a parteneriatului strategic NATO-UE.
Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, este invitat sa prezinte proiectul Busolei Strategice a UE in siajul eforturilor de asigurare a complementaritatii cu abordarile strategice la nivelul aliantei pentru elaborarea Conceptului Strategic al NATO.
In marja reuniunii, ministrul Dincu va participa la ceremonia de semnare a scrisorii de aderare a Romaniei la proiectul NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM), dezvoltat de Divizia de Investitii pentru Aparare a NATO (IS-DI).