Romania, in pragul dispariţiei de pe harta turismului mondial
Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism (ANAT) avertizeaza ca Romania risca sa dispara complet de pe piaţa turistica internaţionala daca renunţa la participarea la targurile internaţionale de profil. Reprezentanţii ANAT atrag atenţia asupra faptului ca „turismul de incoming reprezinta o forma de export, exact ce are nevoie Romania pentru a aduce bani in ţara”, iar lipsa de prezenţa la astfel de evenimente internaţionale va avea consecinţe grave pentru imaginea şi competitivitatea turismului romanesc.
Poziţia ANAT faţa de declaraţiile ministrului Radu Miruţa
„ANAT a luat act cu stupoare de declaraţiile recente ale domnului Radu Miruţa, ministrul Economiei, Digitalizarii, Antreprenoriatului şi Turismului, care a afirmat ca nu vede rostul targurilor internaţionale de turism şi ca nu a mai semnat finanţarea participarii Romaniei la acestea. Pe de alta parte, ANAT considera ca domnul Radu Miruţa este de buna-credinţa. Provenind din zona IT, probabil ca se gandeşte la soluţii de promovare digitala a Romaniei. Numai ca promovarea turistica eficienta nu se rezuma la mediul digital. Ministrul de resort poate solicita ajutorul specialiştilor din industrie pentru a lua cele mai bune decizii. ANAT a fost şi este, ca organizaţie şi prin membrii din asociaţie, la dispoziţia membrilor Guvernului pentru a sprijini luarea celor mai bune decizii, venind cu experienţa din zona privata”, se arata intr-un comunicat al ANAT.
Concurenţa internaţionala e acerba. Albania, exemplu de buna practici
Potrivit ANAT, targurile de la Londra şi Berlin reunesc anual peste 180 de ţari participante. „Nu este o opţiune sa nu fii prezent la aceste evenimente”, avertizeaza asociaţia, oferind exemplul Albaniei care, la ITB Berlin 2025, a avut trei standuri pe o suprafaţa totala de peste 800 mp, ca ţara partener oficial.
Romania, codaşa la turişti straini
„Astazi, Romania este pe ultimul loc in Europa la numarul de turişti straini – 2,5 milioane in 2024, in timp ce Albania a avut 11 milioane, iar Bulgaria 13 milioane! Daca domnul Miruţa renunţa la aceste targuri, Romania va disparea definitiv de pe piaţa turistica internaţionala! Iar bugetul de doua milioane de euro? Este ridicol! Este un buget de firma, nu de ţara! Este suficient pentru promovarea intr-o singura piaţa, nu in 195 de ţari, din care cel puţin 7 sunt absolut prioritare! Am desfiinţat birourile externe de promovare. Daca taiem şi targurile, mai bine inchidem turismul de incoming! O fi şi asta o soluţie. Ce ne mai trebuie turişti straini? Sa ne plimbam banii in familie!”, a afirmat Alin Burcea, preşedinte ANAT.
Romania, lipsita de autoritate şi viziune
Burcea atrage atenţia asupra lipsei unei Autoritaţi Naţionale pentru Turism, a unui secretar de stat specializat, dar şi asupra desfiinţarii birourilor externe de turism, care anterior sprijineau promovarea Romaniei in strainatate.
Un mix de marketing turistic, nu doar targuri
ANAT subliniaza ca targurile fac parte dintr-un mix esenţial de marketing turistic, alaturi de:
- infotripuri cu tur-operatori straini,
- evenimente in colaborare cu ambasadele in pieţele ţinta,
- promovare digitala şi campanii in mass-media internaţionala,
- organizarea unui targ propriu de incoming (B2B),
- caravane turistice şi conferinţe de presa internaţionale,
- invitarea jurnaliştilor şi influencerilor relevanţi.
Vocea specialiştilor: participarea la targuri, esenţiala
„Guvernul vrea sa faca economii şi se intreaba de eficienţa. Inţelegem asta. Dar nu te apuci sa tai ceva inainte de a pune ceva mai bun in loc! I-am recomanda domnului ministru Radu Miruţa sa mearga anul acesta la cateva targuri de turism, impreuna cu noi, specialiştii din industrie, sa vada cu ochii lui cine participa, cum se face promovarea şi cat investesc alte ţari. Şi eu am mers ani de zile la zeci de targuri internaţionale pana cand am invaţat. Participarea la targuri nu este opţionala. Este ca un ‘factor de igiena’ – nu e neaparat un plus ca mergi, dar e catastrofal daca nu mergi. Nici Republica Moldova nu lipseşte vreodata de la un targ important! Daca Romania renunţa la targuri, va fi stearsa definitiv din constiinta pietelor internationale. Si asa avem putini turisti straini dar si aceia vin datorita eforturilor de promovare facute in trecut!”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT.
Strategie de brand inexistenta şi buget insuficient
Conform ANAT, Romania are nevoie urgenta de actualizarea strategiei de brand de ţara. „Logo-ul cu ‘frunza’ nu este greşit, dar poziţionarea, mesajele şi pieţele ţinta trebuie urgent adaptate la realitatea actuala”. Organizaţia estimeaza un buget anual necesar de minimum 30 de milioane de euro, bani care ar trebui direcţionaţi spre promovare, cercetare, branding şi specialişti dedicaţi domeniului.
Romania, de la lider la anonim
ANAT reaminteşte ca Romania, in trecut, a fost ştara pilot in scoala de turism mondiala si chiar presedinte al Organizaţiei Mondiale a Turismului (2012-2013), dar astazi se afla la „coada topurilor de export de servicii prin turismul de incoming”.
Replica ministrului Miruţa: „Vreau eficienţa, nu poze la standuri”
Ministrul Radu Miruţa a afirmat recent, intr-un interviu acordat AGERPRES: „Participarea la targurile de turism nu e doar sa te duci sa-ti faci o poza. Statul roman plateȟte acolo standul, dreptul de a fi prezent in cadrul targului. Plateȟte deplasare, o noapte de cazare. E bine sa interactionezi. Dar, acolo, pregatesti din timp, faci intalniri unu la unu cu diverse agentii, cu diverse entitati care pot sa-ti aduca ceva. Eu nu stiu daca se intampla sau nu se intampla asta. Vreau sa vad. Simt ca nu se prea intampla”.