Se inchide dosarul Piedone „datorita” stenogramelor in care apare Iulia Popescu, sotia sa?

Scandalul interceptarilor in dosarul Piedone: Ce este legal, ce nu si cine raspunde pentru scurgerile din ancheta?

Un dosar controversat readuce in prim-plan limitele legii penale

Scandalul stenogramelor aparute in spatiul public din dosarul penal care imprecheaza numele fostului presedinte al ANPC, Cristian Popescu Piedone, cu acuzatii de coruptie, deschide o dezbatere complexa despre legalitatea interceptarilor, drepturile celor anchetati si pericolele unor abuzuri justificate prin interesul public. Avocatul Adrian Toni Neacsu a explicat, intr-un interviu pentru DC News, care sunt implicatiile legale ale acestui caz, cu accent pe folosirea interceptarilor ca probe.

Publicitate

Interceptarea initiala: legala sau abuziva?

Cazul a pornit de la o interceptare realizata intr-un alt dosar penal, care viza o alta persoana, in cadrul careia a fost surprinsa o conversatie dintre Piedone si un angajat al unui hotel ce urma sa fie controlat. Convorbirea a fost ulterior folosita ca proba in noul dosar penal deschis pe numele lui Piedone. Se pune astfel intrebarea: este legal?

„Da”, raspunde avocatul Adrian Toni Neacsu. „Codul de procedura penala prevede ca, in momentul in care intr-un alt dosar se intercepteaza o discutie care ar putea arata existenta unei infractiuni, aceasta poate fi folosita ca mijloc de proba, sens ince se sesizeaza parchetul competent”.

Cu alte cuvinte, supravegherea tehnica realizata legal intr-un dosar poate deveni punct de plecare intr-un alt dosar, daca exista indicii de infractiune. „Nu prin ea insasi”, adauga avocatul, „trebuie sa se obtina si alte mijloace de proba care sa dovedeasca acea fapta”.

Anularea probelor: ce impact are asupra anchetei

Daca interceptarea initiala este ulterior declarata nula, toate celelalte probe devin automat nelegale? Avocatul Neacsu explica clar:

„Nu. Exista o autonomie a mijloacelor de proba intr-un dosar penal. Fiecare proba este analizata distinct”. Asta inseamna ca interceptarea respectiva doar a declansat ancheta, iar restul probelor au fost administrate independent.

Interceptarile dintre soti: unde se traseaza limita legala?

Publicarea in presa a convorbirilor private dintre Piedone si sotia sa a generat reactii dure. Se pune problema legalitatii folosirii unor astfel de stenograme in cadrul dosarului penal, daca acestea nu au legatura cu fapta anchetata.

„Nu. Nu este legal”, subliniaza avocatul. „Doar convorbirile care au legatura cu fapta sau pot ajuta la identificarea inculpatului se pot pastra”. Decizia apartine exclusiv procurorului de caz, dar poate fi contestata ulterior la camera preliminara.

Scurgerile catre presa: infractiune fara pedeapsa?

Cea mai grava acuzatie este legata de scurgerea interceptarilor in presa. Conform lui Neacsu:

„Urmarirea penala este nepublica… divulgarea unor informatii din timpul urmaririi penale… constituie aceasta infractiune”.

Totusi, nimeni nu este tras la raspundere. „Nu stiu sa se fi facut verificari… de ani de zile se scurg informatii… si nu a fost identificat niciun vinovat”.

Poate fi Piedone condamnat doar pe baza interceptarilor?

Legea spune ca o persoana nu poate fi condamnata doar pe baza interceptarilor. Dar practica poate arata altfel:

„Raspunsul teoretic este NU… dar in practica, daca interceptarile sunt coroborate cu alte probe indirecte, se pot obtine condamnari”, afirma avocatul.

Chiar si atunci, interceptarile care nu contribuie la ancheta – cum ar fi cele ce expun aspecte intime – „trebuie eliminate pentru a proteja demnitatea umana”.

Statul roman ar putea fi chemat in instanta

Avocatul Neacsu este de parere ca Piedone are tot dreptul sa actioneze statul roman pentru incalcarea drepturilor fundamentale.

„Da, si cred ca ar trebui sa faca lucrul acesta… Principiul demnitatii umane este garantat atat de legislatia nationala, cat si de tratate internationale semnate de Romania”.

Prejudiciile morale sau materiale pot fi reparate, iar acest caz ar putea deveni un precedent important pentru alti anchetati care au fost expusi public fara justificare legala.

Publicitate