Din Sfanta Scriptura aflam ca la raul Iordan nu au venit doar oamenii sa se boteze, ci insusi Hristos. Totusi, atunci cand Iisus a venit la Ioan cerand sa fie botezat, nu a fost pentru ca avea nevoie de curatire de pacate, fiind Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinti intreaga creatie. Acest act arata ca Imparatia lui Dumnezeu vine catre noi, dar numai daca si noi ne indreptam spre ea.
Prezenta preotilor in casele credinciosilor cu ocazia Bobotezei simbolizeaza ca nu doar credinciosii se apropie de Biserica, ci si Hristos, prin slujitorii sai, vine in mijlocul lor. Mantuitorul nu ramane doar intre zidurile bisericii, ci este purtat tainic in casele celor credinciosi pentru a intari legatura lor cu El. Sfantarirea caselor cu Aghiasma Mare ofera credinciosilor o mai mare putere de a impartasi voia lui Dumnezeu. Astfel, fiecare familie poate deveni o mica Biserica vie, marturisitoare.
Este gresit sa credem ca doar noi facem efortul de a ne apropia de Hristos.
Dupa cum ne arata si cantarile bisericesti, soldatii romani nu au fost cei care I-au intins Mantuitorului mainile pe cruce, ci Hristos Si-a deschis bratele din iubire nemarginita fata de Tatal si de oameni. In aceasta imbrasisare divina, El doreste sa intre si in casele noastre, pentru a revarsa asupra noastra iubirea Sa dumnezeiasca.
Publicitate
Totusi, sfintirea caselor de Boboteaza nu este un moment de plenitudine spirituala in sine, care sa exonereze credinciosii de participarea la viata Bisericii. Din contra, prezenta tainica a lui Hristos in casele credinciosilor prin intermediul preotilor ar trebui sa aprinda focul dragostei divine in inimile lor. Acest foc trebuie alimentat prin participarea regulata la slujbele bisericesti, pentru a mentine vie legatura cu Dumnezeu.