Cine sunt pensionarii care risca sa nu primeasca banii in septembrie si octombrie

Pensionarii din Romania se confrunta cu nesigurante in ceea ce priveste plata pensiilor pentru lunile septembrie si octombrie 2024, din cauza intarzierilor in recalcularea veniturilor. Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a emis un avertisment, mentionand ca mii de pensionari, in special cei care au depus cereri de recalculare in luna august, risca sa nu primeasca niciun ban in aceste luni. Aceasta problema este cauzata de modificarile legislative si de dificultatea aplicarii noii legi privind recalcularea pensiilor.

Mult asteptata recalculare a pensiilor, prevazuta de Legea 360/2023, a generat provocari majore pentru autoritatile din Romania. Peste 170.000 de pensionari asteapta deciziile de recalculare a veniturilor, insa procesul de revizuire a pensiilor a fost suspendat temporar. In acest context, pensionarii trebuie sa primeasca mai intai o decizie conform legislatiei vechi (Legea 263/2010), iar ulterior se va emite decizia de recalculare conform noii legi, Legea 360/2023.

„Am oprit activitatea total, functionam doar cu inscrierile noi la pensie si, sigur sunt situatii in care am iesit din termen. Din pacate, mai trebuie sa mai subliniem, desi nu suna bine, am emis decizie de inscriere la pensie, dar pentru faptul ca trebuie sa aplic si pasul 01/09/2024 nu o pot comunica la plata. O sa vedem un sub ce forma le putem da banii pensionarilor, pentru ca in luna septembrie clar nu vor incasa pensiile, iar in in luna octombrie deja e cu semnul intrebarii.

Publicitate

Daca vom avea programul pregatit care sa treaca din legea veche in noua lege, o sa ma opresc la pasul 1 septembrie si dupa aia sa ma duc sa-l comunic la plata pe legea noua. Este si un context dificil si pentru colegii de la informatica de la Bucuresti, pentru ca nu e atat de simplu sa aplice o lege noua, mai ales o lege care vine cu lucruri noi fata de legea anterioara si lucruri bune”, au mai transmis reprezentatii Casei de Pensii, pentru Newsweek.

Aceasta recalculare reprezinta un pas esential pentru imbunatatirea conditiilor financiare ale pensionarilor, deoarece include actualizari si modificari ce pot aduce cresteri importante in veniturile lor. Totusi, implementarea noii legi s-a dovedit a fi un proces complicat si anevoios, afectand direct mii de pensionari din intreaga tara.

Pensionarii afectati de intarzieri Principalul grup afectat de aceste intarzieri sunt cei care au depus dosarele de recalculare in luna august 2024. Casa Nationala de Pensii a intrerupt activitatea de emitere a deciziilor de recalculare pentru a pregati tranzitia catre noua lege. Aceasta inseamna ca pensionarii care ar fi trebuit sa primeasca pensiile in luna septembrie se vor confrunta cu intarzieri. Mai mult, exista riscul ca acestia sa nu primeasca bani nici in octombrie, daca problemele legate de implementarea noii legislatii nu sunt solutionate la timp.

Daniel Baciu, presedintele CNPP, a explicat ca activitatea de recalculare a fost suspendata temporar din cauza necesitatii de a aplica prevederile noii legi, ceea ce presupune schimbari si ajustari la nivel de sistem informatic. Acest proces este complicat si necesita timp pentru a fi realizat corect, afectand distribuirea deciziilor de recalculare.

Un alt factor care a contribuit la aceste intarzieri se leaga de dificultatile tehnice si administrative. Reprezentantii CNPP au subliniat ca implementarea noii legislatii implica o serie de modificari in sistemul informatic, ceea ce a provocat intarzieri in procesarea cererilor. Potrivit acestora, nu este un proces simplu, deoarece noua lege aduce schimbari semnificative fata de legea anterioara.

”Mai avem si niste situatii obiective la nivelul fiecarei case teritoriale de pensii, avand in vedere ca este vorba de 170.000 de decizii la nivel national care inca nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de colegii mei de la casele de pensii catre Posta, pentru ca din start le-am oprit, deoarece acesti pensionari au intrat in sistem in luna august. Ei trebuiau sa primeasca intai o decizie de pensie, conform Legii 263, si ulterior vor trebui sa primeasca o decizie de recalculare, conform Legii 360 din 2023.

Avem cereri de recalculare, cateva mii de cereri pe fiecare an, unde pensionarii continua sa lucreze dupa pensionare sau isi adauga diverse sporuri cu caracter permanent, nu nepermanent, prevazute de Legea 263/2010. Aceste cereri trebuie intai solutionate conform vechii legislatii, care a fost in vigoare pana la 31 august, iar dupa ce vor fi solutionate, adaugandu-se numarul total de puncte cu aceste adeverinte, ulterior va trebui sa emitem si decizii de recalculare conform noii legi”, a declarat Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, pentru Agerpres.

Aceasta situatie nu este insa una fara precedent. De fiecare data cand o noua lege a pensiilor a fost introdusa, procesul de recalculare a venit cu intarzieri din cauza modificarilor necesare la nivel administrativ si tehnic. Totusi, pensionarii sunt afectati in mod direct de aceste intarzieri, deoarece veniturile lor sunt suspendate pana la finalizarea procesului.

Solutii propuse de CNPP In fata acestor dificultati, CNPP a sugerat mai multe solutii pentru a accelera procesul de recalculare a pensiilor si pentru a minimiza impactul asupra pensionarilor. Una dintre solutiile mentionate de Daniel Baciu este emiterea deciziilor conform vechii legi (Legea 263/2010) pentru pensionarii care au intrat recent in sistem, urmand ca dupa recalcularea pensiilor conform noii legi (Legea 360/2023), sa fie aplicate retroactiv ajustarile necesare.

Aceasta inseamna ca pensionarii afectati vor primi, in cele din urma, sumele cuvenite, insa cu intarziere. In plus, CNPP lucreaza intens pentru a solutiona problemele tehnice legate de aplicarea noii legi si pentru a se asigura ca sistemul de plata va functiona corect cat mai curand posibil.

Printre cei afectati se numara pensionarii care au depus cereri de recalculare a pensiilor, in special cei care continua sa lucreze dupa pensionare sau care au solicitat adaugarea unor sporuri permanente la veniturile lor. Conform Legii 263/2010, acestia trebuiau sa primeasca intai o decizie de pensie, urmand ca recalcularea sa fie realizata conform noii legi.

Situatia este complicata insa de volumul mare de cereri de recalculare. CNPP se confrunta cu peste 170.000 de decizii care inca nu au fost distribuite. Fiecare casa teritoriala de pensii trebuie sa solutioneze aceste cereri in timp util, ceea ce adauga o presiune suplimentara asupra intregului sistem.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.