Mosii de vara 2024. Ce se da de pomana in Sambata Mortilor

Publicitate

Mosii de vara 2024: Sambata Mortilor – o zi de pomenire si daruire pentru sufletele celor adormiti

Mosii de vara 2024 reprezinta o sarbatoare dedicata amintirii celor dragi plecati din aceasta lume. In traditia romaneasca, cultul mortilor este puternic, iar Biserica Ortodoxa ne invata ca atat cei vii, cat si cei adormiti formeaza o familie unita. Din acest motiv, sunt stabilite anumite zile in calendarul ortodox pentru pomenirea celor trecuti in nefiinta.

Anual, in calendarul crestin ortodox, se fac pomeniri pentru cei morti, iar aceste zile speciale sunt cunoscute sub denumirea de „Mosi” sau „Sambata Mortilor”.

Publicitate

In 2024, Mosii de vara vor fi comemorati pe 22 iunie, sambata dinaintea Rusaliilor. Aceasta zi este dedicata rugaciunii si reflectiei asupra eternitatii, dar si mentinerii vii a amintirii celor disparuti.

Sambata dimineata, in toate bisericile ortodoxe, se oficiaza slujbe de pomenire si parastase pentru cei adormiti. Credinciosii aduc coliva, paine, vin si pachete cu alimente pentru a fi sfintite de preot si impartite ulterior.

Ce se ofera de pomana la Mosii de vara 2024

Credinciosii ofera de pomana in cadrul parastaselor si la Mosii de vara pentru a mijloci in fata lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiti. Se crede ca, prin acest obicei, sufletele celor decedati sunt mantuite si li se iarta pacatele.

Mosii de vara preced Rusaliile, iar traditia dicteaza ca in aceasta zi sa se ofere lapte cu orez si cirese, pe langa coliva si vin. Deoarece sarbatoarea nu coincide cu Postul Sfintilor Petru si Pavel, oamenii pot imparti si sarmale, prajituri si cozonaci.

De Rusalii, se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si alte recipiente de lemn (cofe), decorate cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. Pomana trebuie sa fie calda, deoarece se spune ca mirosul mancarurilor calde ii satura pe cei adormiti. In unele regiuni, aceasta traditie este cunoscuta si sub denumirea de „aburel”.

La biserica, credinciosii vin cu coliva, colaci, vin si cirese pentru binecuvantare.

Conform traditiei, in ziua Mosilor de vara, femeile nu trebuie sa tricoteze sau sa toarca, deoarece se crede ca toti colacii oferiti de pomana nu vor ajunge la cei pomeniti si se vor intoarce la cei care i-au daruit.

Mosii de vara 2024: traditii si obiceiuri

In cultura romaneasca, de Mosii de vara, credinciosii viziteaza mormintele rudelor decedate, le curata si ingrijesc, aprind tamaie, aduc flori si aprind lumanari pentru cei dragi.

De asemenea, la morminte se aduc frunze de nuc, se evita treburile casnice si se stropeste casa cu apa sfintita.

Totodata, in aceasta zi, credinciosii trebuie sa caute pacea si rugaciunea si sa evite certurile, pentru a nu atrage ghinionul si mania spiritelor.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.