Cercetatorii din Germania, Ungaria si SUA s-au concentrat recent pe studierea amanuntita a algelor ulva care se dezvolta in Lacul Ursu din Sovata, judetul Mures, considerate a fi o posibila sursa de hrana viitoare, conform informatiilor furnizate de AGERPRES. O echipa internationala condusa de biofizicianul Peter Hantz investigheaza posibilitatea cultivarii acestor alge intr-un mediu artificial.
„Algele ulva care cresc in Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetari europene foarte largi si detaliate, deoarece aceste alge par sa fie una dintre mancarurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutritionala foarte buna si este o minune ca aceste alge cresc aici, in Lacul Ursu. Algele sunt sub suprafata apei, la o adancime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit niste bio-filme foarte speciale, niste alge, asa-zisele alge ulva. Suntem intr-un grup de cercetare europeana care investigheaza algele ulva”, a declarat Peter Hantz.
Conform biofizicianului, care a efectuat explorari intensive prin scufundare si cu ajutorul sonarului in adancurile Lacului Ursu din Sovata, studiul asupra algelor ulva implica monitorizarea pe parcursul unui an a plantelor si a dinamicii apei sarate din lac.
Publicitate
„Pe langa Lacul Ursu, algele acestea mai cresc intr-un lac sarat din Transilvania, Lacul fara fund sau Lacul Tarzan, langa Turda, si una din cercetarile noastre se refera la aceasta alga care este foarte interesanta din punct de vedere stiintific ca morfogeneza. Dezvoltarea acestei alge necesita prezenta unor bacterii care produc un hormon vegetal si fara acestea, ea nu poate sa se dezvolte intr-un mod corect. Urmarim concentratia hormonului taluzin in tot cursul anului si urmarim totodata cantitatea de alga care este totdeauna prezenta intr-un lac, dar in lunile aprilie, mai si iunie sunt prezente intr-o cantitate mult mai mare. Aceste cercetari pot sa fie foarte utile pentru cresterea algelor in mediul artificial, deci experientele pe care le adunam de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante si au declansat un interes international foarte mare pentru cresterea acestor alge”, a subliniat Peter Hantz.
Potrivit acestuia, intr-o prima faza, studiile efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata s-au concentrat pe reducerea fenomenului de heliotermie.
Biofizicianul mentioneaza ca algele reprezinta un subiect tentant din punct de vedere stiintific, deoarece intre lunile septembrie si decembrie ele formeaza niste „structuri foarte interesante”.