Doliu in Romania. Mihai Sora, filosoful si eseistul roman, a incetat din viata, sambata, la varsta de 106 ani. Decesul a fost anuntat chiar de sotia sa pe contul de Facebook.
„Mihai Sora – 7 noiembrie 1916 – 25 februarie 2023
Iubitule,
Publicitate
ai fost fericire pura: nu doar un om frumos, ci Frumusetea insasi, credinta, nadejdea si dragostea, cum spune cuvantul apostolic. Si niciodata nu-ti voi fi indeajuns de recunoscatoare pentru tot ce mi-ai daruit timp de aproape doua decenii. Tu m-ai scos de pe sinele destinului meu si m-ai legat ireversibil si armonios de al tau, cu o gratie de care numai tu erai capabil si pe care nu multi pamanteni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.
Inca nu stiu cum va arata ziua de maine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui sa traiasca vesnic – nu numai in Rai, unde, negresit, tu vei sta, ci si pe punctul acesta albastru, botul de apa si huma care pluteste in spatiu si pe care opt miliarde de alte fapturi omenesti – dar niciuna ca tine – convietuiesc, se cearta sau se iubesc, se razboiesc ori isi sunt – unele, altora – sprijin.
E frig fara tine, iubitule.
Aziul”, este mesajul postat pe Facebook.
Mihai Sora s-a nascut pe 7 noiembrie 1916 in satul Ianova din judetul Timis. El a fost casatorit de doua ori si are trei copii din prima casatorie. In 2014, la varsta de 98 de ani, s-a recasatorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Sora.
Cine a fost Mihai Sora – biografie
Mihai Sora, eseist si filosof, s-a nascut la 7 noiembrie 1916, la Timisoara, in familia preotului ortodox, Melentie Sora.
”M-am nascut in credinta, fiind baiat de preot ortodox din Ardeal. In perioada pubertatii si a adolescentei, am trecut si eu, ca si altii, printr-o perioada de bravura si de revizuire completa a valorilor mostenite. Aceasta perioada s-a facut simtita mai ales in relatiile mele cu tata, printr-o agresivitate negativista in raport cu valorile stabilite de el. Dar tata, un om foarte intelept, m-a lasat sa ma lamuresc singur, nu a incercat sa-mi impuna ceva”, declara filosoful intr-un interviu, in 2008, pentru Formula AS.
A urmat cursurile Liceului ”Constantin Diancovici-Loga” din Timisoara, pe care l-a absolvit in 1934.
A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade.
Intre 1939 si 1948, a locuit in Franta si a fost cercetator la „Centre National de la Recherche Scientifique” din Paris, din 1946 pana in august 1948. A debutat cu volumul ”Du dialogue interieur/ Despre dialogul interior”, la Gallimard, in 1947.
Dupa revenirea in tara, din toamna anului 1948, pana in decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, in cadrul Serviciului de presa. In decembrie 1950 a fost ”eliberat din functie” pentru ”origine sociala nesanatoasa”.
In perioada ianuarie 1951- mai 1954 a fost angajat la Editura in limbi straine de pe langa Institutul Roman pentru Relatii Culturale cu Strainatatea (IRRCS), la redactia publicatiilor literare.
Din iunie 1954 pana in toamna anului 1957 a fost redactor-sef adjunct, apoi redactor-sef la Editura de Stat pentru Literatura si Arta (ESPLA).
A fost numit apoi, director al productiei editoriale, in cadrul Directiei Generale a Editurilor, functie pe care a indeplinit-o pana in primavara anului 1959.
A fost ministru al Invatamantului, in primul guvern democratic provizoriu, o luna. A demisionat din guvern dupa ce a protestat public fata de mineriada din 13-15 iunie 1990.
Mihai Sora este autorul a numeroase articole si studii publicate in reviste social-culturale. A tradus din Jean-Jacques Rousseau, ”Visarile unui hoinar salbatic”, si din Jean-Paul Sartre – ”Cu usile inchise”.
A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele ”Sarea pamantului” din 1978 si ”Firul ierbii” (1998). In decembrie 2008 a primit Premiul de Excelenta al revistei Viata Romaneasca.
Mihai Sora a fost casatorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Sora. Aceasta a murit in 2011, la varsta de 94 de ani.