Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va oferi persoanelor vulnerabile ajutor pentru a putea plata facturilor la energia electrica.
Persoanele vulnerabile vor primi un ajutor de 700 lei de 2 ori pe an pentru a putea achita facturile la energie.
Acest lucru se va putea realiza cu ajutorul unor carduri emise si distribuite de Compania Nationala Posta Romana. Listele vor fi intocmite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Publicitate
Totodata, Ministerul Investitilor si Proiectelor Europene a anuntat ca va continua sa finanteze, tot din foduri europene si voucherele pentru achizitia de alimente si mese calde in valoare de 250 lei, o data la doua luni, pe intreg anul 2023.
Guvernul Romaniei, prin Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, va asigura finantarea pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzire persoanelor/familiilor vulnerabile, precum si pentru acordarea in continuare a ajutoarelor pentru alimente si mese calde. Aceste masuri sunt propuse in doua proiecte de Ordonanta de urgenta, publicate in consultare pe site-ul MIPE.
„Este un moment in care Romania, ca si multe alte state europene, se confrunta in cu provocari acute, cu multiple crize care se suprapun. Tocmai de aceea este vital sa venim in sprijinul persoanelor vulnerabile, pentru ca toti romanii sa treaca cu bine peste acesta perioada. Sunt aproximativ 3.000 de lei pe care fiecare beneficiar ii va primi cu siguranta anul viitor, din fonduri europene, intr-un efort al Guvernului de a se asigura ca nimeni nu este lasat in urma. Aceasta initiativa este cea mai importanta de acest gen derulata pana acum in tara noastra, cu un impact deosebit la nivelul grupurilor vulnerabile, masurile luate contribuind in mod real si direct la cresterea calitatii vietii lor si la diminuarea considerabila a riscului de excluziune sociala, prin asigurarea capacitatii gospodariilor de a si asigura nevoile imediate”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Sprijinul acordat populatiei vulnerabile pentru compensarea preturilor la energie va fi in valoare nominala de 1.400 lei. Poate fi utilizat pana la 31 decembrie 20223 si va fi acordat pe loc de consum/gospodarie vulnerabila, in doua transe, astfel:
• 700 lei/semestru, se acorda in luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
• 700 lei/semestru, se acorda in luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Cine va beneficia de acest sprijin
Conform propunerii de ordonanta, acestia sunt cei care se vor bucura de acest sprijin
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special, platite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu varsta egala sau mai mare de 60 de ani si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de varsta si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii si adulti – incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocatie de sustinere a familiei, in conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru acordarea ajutoare pentru incalzire au fost alocate fonduri europene in valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Regional pentru perioada de programare 2014–2020, in limita economiilor identificate la nivelul acestor programe si a sumelor care sunt considerate in risc de dezangajare in cadrul perioadei de programare 2014–2020.