Sfintii Mihail si Gavriil 2022. Ce trebuie sa porti in portofel ca sa ai noroc la bani

Publicitate

Sfintii Mihail si Gavriil 2022. Crestinii ortodocsi ii sarbatoresc in data de 8 noiembrie pe arhanghelii Mihail si Gavriil. De ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil este bine sa aprinzi o lumanare ca sa ai „lumina” pe cealalta lume. Superstitia spune ca cei care lucreaza in aceasta zi se vor chinui mult inainte de moarte.

In fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteste Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil si al tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti care nu s-au despartit de Dumnezeu.

Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei, si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre Rai.

Publicitate

Sfintii Mihail si Gavriil. Traditii si obiceiuri

In trecut, in societatea traditionala bucovineana, Arhanghelii erau sarbatoriti pentru ca „ei sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte, rugandu-se lui Dumnezeu pentru sanatatea acestora”. Arhanghelii, in viziunea populara, asista si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omenesti firesti si purifica, prin post, constiintele.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. In zonele muntoase, in care Arhanghelii erau celebrati si ca patroni ai oilor, stapanii acestor animale faceau o turta mare din faina de porumb, numita „turta arietilor” (arietii fiind berbecii despartiti de oi), ce era considerata a fi purtatoare de fecunditate.

Aceasta turta se arunca in dimineata zilei de 8 noiembrie in tarla oilor, odata cu slobozirea intre oi a berbecilor. Daca turta cadea cu fata in sus era semn incurajator, de bucurie in randul ciobanilor, considerandu-se ca in primavara toate oile vor avea miei, iar daca turta cadea cu fata in jos era mare suparare in satele si targurile bucovinene se faceau si se fac si astazi, de 8 noiembrie, pomeniri si praznice pentru cei morti iar, in biserici, fiecare crestin aprinde cate o lumanare ca sa aiba asigurata lumina de veci, calauzitoare pe lumea cealalta.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil – Traditii si superstitii

In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.

Ciobanii si proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se da drumul totodata berbecilor intre oi. Daca turta va pica cu fata in sus, la primavara vor fata toate oile. Daca va pica cu fata in jos, semn rau de oi sterpe fara rod.

In ziua de 8 noiembrie, este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.

Se spune ca in aceasta zi e bine sa porti in portofel o iconita cu Sfintii. Astfel, vei avea noroc tot anul.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.