Vouchere pentru alimente 2025. Cu cat vor fi incarcate cardurile sociale, anul viitor

Vouchere pentru alimente 2025: Ce modificari aduce programul „Sprijin pentru Romania”

Pentru anul 2025, programul „Sprijin pentru Romania” va continua sa ofere ajutor pentru romanii cu venituri reduse prin vouchere destinate achizitionarii de alimente si mese calde. Totusi, acest ajutor financiar va suferi schimbari semnificative in ceea ce priveste valoarea si frecventa distributiei.

Modificarile voucherele de alimente in 2025

Incepand cu 2025, valoarea voucherelor pentru alimente va fi redusa de la 250 de lei la 125 de lei, iar distribuirea acestora se va face o data la sase luni, comparativ cu 2024, cand cardurile sociale erau incarcate cu 250 de lei la fiecare doua luni. Aceasta inseamna ca, in anul viitor, beneficiarii vor primi doar 250 de lei anual pentru produse alimentare, spre deosebire de 1.500 de lei cat au primit in 2024.

Publicitate

Ultima transa a voucherelor din 2024

Beneficiarii programului vor primi ultima transa din acest an, in valoare de 250 de lei, in luna decembrie, astfel incat sa poata folosi acesti bani inainte de sarbatorile de iarna.

Cum vor fi distribuite voucherele pentru alimente din 2025

Conform Ministerului Muncii, programul de distribuire a tichetelor pentru perioada 2025-2027 este stabilit prin Ordonanta de Urgenta nr. 115/2023 si Hotararea Guvernului nr. 70/2024. Noile reglementari stabilesc ca voucherele vor fi incarcate cu 125 de lei o data la sase luni, iar sumele disponibile pe cardurile sociale vor fi valabile 12 luni de la data incarcarii.

Categoriile de beneficiari

Persoanele care beneficiaza de aceste vouchere pentru alimente si mese calde sunt:

Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu – atat copii, cat si adulti – ale caror venituri lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;

Familiile cu cel putin doi copii in intretinere care au venituri lunare de pana la 675 lei pe membru de familie;

Familiile monoparentale cu venituri lunare de pana la 675 lei pe membru de familie;

Familiile si persoanele singure care primesc ajutor de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune;

Pensionarii sistemului public de pensii si pensionarii inregistrati in evidenta caselor de pensii sectoriale, ale caror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;

Persoanele fara adapost, conform prevederilor legale.

Utilizarea cardurilor sociale

Cardurile sociale oferite in cadrul programului pot fi utilizate atat pentru cumpararea alimentelor de baza, cat si pentru achizitionarea meselor calde. Aceasta masura continua sa sprijine categoriile vulnerabile, insa cu un buget redus fata de anul precedent, ceea ce ar putea avea un impact asupra accesului la resurse alimentare.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.