Vouchere de vacanta in 2024. Cine mai are dreptul la tichete si care va fi valoarea

Publicitate

Voucherele de vacanta pentru anul 2024, care ofera posibilitatea de a beneficia de concedii gratuite in Romania, continua sa fie unul dintre beneficiile apreciate de catre angajatii din institutiile publice, avand un impact semnificativ asupra industriei turismului intern. Cu toate acestea, incepand cu acest an, se aplica reguli noi pentru acordarea acestor vouchere.

Conform Legii nr. 296/2023, incepand cu anul 2024, doar anumiti angajati, care nu depasesc plafonul stabilit de ordonanta trenuletului, vor beneficia de aceste vouchere de vacanta. Aceasta masura va fi in vigoare cel putin pana in 2026, iar in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanta in valoare de 1.600 de lei, comparativ cu suma anterioara de 1.450 de lei, asa cum s-au acordat conform OUG nr. 8/2009.

Vouchere de vacanta in 2024.

Recent, Senatul Romaniei a aprobat propunerea conform careia si angajatii din mediul privat vor beneficia de aceste vouchere de vacanta la fel ca cei din sectorul public. Astfel, peste 4 milioane de angajati din mediul privat ar urma sa aiba acces la voucherele de vacanta. Economistii sugereaza ca acordarea acestor vouchere pentru angajatii din mediul privat ar putea contribui indirect la reducerea fiscalitatii muncii.

Publicitate

Initiatorii proiectului estimeaza ca efortul bugetar necesar se ridica la aproximativ 6,09 miliarde de lei, iar intre 60% si 65% din fondurile alocate ar urma sa revina la bugetul de stat sub forma taxelor pe valoarea adaugata (TVA), taxelor, impozitului pe salarii si impozitului pe profit.

Voucherele de vacanta sunt de obicei oferite in timpul verii, in special in lunile iulie si august, cand majoritatea angajatilor isi planifica concediile. Cu toate acestea, fiecare companie isi stabileste propriile strategii interne, iar unele prefera sa acorde aceste tichete in preajma sarbatorilor de iarna sau cu ocazia unor evenimente importante pentru firma, precum aniversarea acesteia.

Voucherele de vacanta destinate bugetarilor au o valoare fixa de 1.600 de lei pe an. Daca angajatul are un contract part-time sau lucreaza la ora, suma primita va fi calculata in functie de numarul de ore lucrate, raportat la valoarea maxima a voucherelor de vacanta pentru programul normal de lucru.

Vouchere de vacanta in 2024.

„Valoarea voucherului de vacanta creste de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu fi afectati functionarii de introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanta, (…) includerea sumelor reprezentand valoarea nominala a tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta acordate potrivit legii, in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor”, se arata si in Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2024 -2026.

De asemenea, este important de mentionat ca voucherele de vacanta pot fi utilizate nu doar pentru cazare si mese, ci si pentru transport, tratamente balneare si diverse activitati recreative. Cu toate acestea, exista anumite restrictii, deoarece voucherele sunt nominale si nu pot fi transferate altor persoane. Acestea pot fi folosite doar pe baza actului de identitate si doar in cadrul unitatilor HoReCa din Romania.

Voucherele de vacanta au o valabilitate de un an de la data primirii, expirand dupa aceasta perioada si devenind inutilizabile. De asemenea, acestea sunt supuse unei impozitari de 10%, care poate fi efectuata prin virament bancar sau prin retinerea impozitului direct din salariul lunar, in functie de politica fiecarui angajator.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.