In Vinerea Mare, numita si Vinerea Neagra, cea mai trista dintre tristele zile ale patimirii Domnului, rememoram aducerea la judecata, batjocorirea, schingiuirea, rastignirea, moartea si ingroparea lui Iisus. Seara, rememorand momentul asezarii Mantuitorului in mormant, in biserici se oficiaza Denia Prohodului, cortegiul de credinciosi, in frunte cu preotii, da ocol bisericii de trei ori, dupa care, cu totii, trec pe sub Sfantul Aer (Epitaf), o panza pe care se afla imprimata icoana inmormantarii.
Potrivit datinii, credinciosii care se intorc de la Biserica, aduc acasa lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus in mormant, si inconjoara casa tinand in mana lumanarea aprinsa pentru a fi feriti de rele si a avea parte de sanatate si bunastare
VINEREA MARE. In ziua Vinerii Mari, traditia ne mai spune ca este bine sa se tina post negru. In acelasi timp credinciosii, care nu pot, totusi, posti negru, nu trebuie sa manance urzici, iar in mancare nu se pune otet, deoarce lui Iisus i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit.
VINEREA MARE. Alte superstitii ale Vinerii Mari ar fi urmatoarele: daca va ploua in Vinerea Mare, anul va fi unul manos; daca te scufunzi in apa rece de trei ori in Vinerea Mare, vei fi sanatos tot anul; femeile nu au voie sa coase, sa tese, nu coc paine sau altele asemenea, fiindca este mare pericol de boala si spirite rele.
Alte articole
Ignatul. Ce sa respecti in ziua de Ignat, pe 20 decembrie 2023, ca sa iti mearga bine tot anul urmator.
Calendar ortodox 7 decembrie 2023. Este praznuita ocrotitoarea Romaniei. Fa acest lucru si Sfanta te va feri de boli si necazuri
Ce trebuie sa faci ca fasolea sa fiarba repede. Cu aceste trucuri va iesi pur si simplu delicioasa