Vinerea Mare- Traditii si obiceiuri. Ce se face in aceasta zi pentru a avea sanatate, binecuvantare si noroc

In Vinerea Mare, numita si Vinerea Neagra, cea mai trista dintre tristele zile ale patimirii Domnului, rememoram aducerea la judecata, batjocorirea, schingiuirea, rastignirea, moartea si ingroparea lui Iisus. Seara, rememorand momentul asezarii Mantuitorului in mormant, in biserici se oficiaza Denia Prohodului, cortegiul de credinciosi, in frunte cu preotii, da ocol bisericii de trei ori, dupa care, cu totii, trec pe sub Sfantul Aer (Epitaf), o panza pe care se afla imprimata icoana inmormantarii.

Potrivit datinii, credinciosii care se intorc de la Biserica, aduc acasa lumina Prohodului, a punerii Domnului Iisus in mormant, si inconjoara casa tinand in mana lumanarea aprinsa pentru a fi feriti de rele si a avea parte de sanatate si bunastare

VINEREA MARE. In ziua Vinerii Mari, traditia ne mai spune ca este bine sa se tina post negru. In acelasi timp credinciosii, care nu pot, totusi, posti negru, nu trebuie sa manance urzici, iar in mancare nu se pune otet, deoarce lui Iisus i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit.

Publicitate

VINEREA MARE. Alte superstitii ale Vinerii Mari ar fi urmatoarele: daca va ploua in Vinerea Mare, anul va fi unul manos; daca te scufunzi in apa rece de trei ori in Vinerea Mare, vei fi sanatos tot anul; femeile nu au voie sa coase, sa tese, nu coc paine sau altele asemenea, fiindca este mare pericol de boala si spirite rele.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.