Veste buna! Guvernul pregateste noi majorari salariale pentru bugetari. Lefuri mai mari vor avea, chiar din aceasta luna, angajatii mai multor ministere, dar si cei de la Institutului National de Statistica. Majorarile sunt cuprinse intre 15% si 50%.
Exceptie fac demnitarii si angajatii din administratia publica locala. Executivul nu precizeaza insa cati bani trebuie sa aloce de la buget pentru aceste cresteri.
Cei mai multi bani vor avea angajatii care lucreaza pentru proiecte finantate pe fonduri europene, in special pentru Planul de Redresare si Rezilienta, unde exista si intarzieri in implementarea proiectelor. Aici, majorarile ajung pana la 50%. In prezent, un functionar public castiga intre 4.000 si 12.000 de lei brut, potrivit stirileprotv.
Publicitate
In Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene exista cele mai multe echipe. Tot aici sunt si bugetarii cu cele mai mari salarii, alaturi de cei de la Finante. Totusi, venituri mai mari vor avea si angajatii din Ministerul Transporturilor sau cei din Ministerul Muncii. La Ministerul Muncii, insa nu sunt inclusi angajatii Inspectiei Muncii, care trebuie sa combata evaziunea fiscala pe piata muncii.
Pe de alta parte, si bugetarii care nu lucreaza pentru proiecte europene vor avea salarii mai mari cu 15%. Aceasta crestere ar fi trebuit aplicata inca din 2020 – 2021 – conform legii salarizarii, dar majorarile au fost inghetate.
Tot in ordonanta de urgenta sunt inclusi si angajatii Institutului National de Statistica, unde cresterile sunt intre 15% si 24%. Salariatii au protestat in repetate randuri si au cerut sa aiba salarii egale cu cele acordate angajatilor din Guvern. Aici, de exemplu, un debutant castiga in jur de 3.000 de lei net. O crestere de 15%, inseamna un plus de aproximativ 450 de lei.
Executivul nu a precizat numarul total al salariatilor care vor beneficia de noile cresteri. Unele majorari au fost gandite ca o prima si ar fi trebuit sustinute din fonduri europene. Insa banii vor fi asigurati din bugetul statului. Romania ramane in continuare fruntasa in topul tarilor UE care platesc cei mai multi bani din buget pe salarizarea din sistemul public.