Unde sa pui ventilatorul pentru a avea aer rece in camera. Asa va avea efectul unui aer conditionat

Publicitate

Toata lumea se plange de dificultatea de a avea un somn odihnitor in timpul vremii calde. Utilizarea unui ventilator este o solutie simpla si accesibila pentru a racori o camera in zilele caniculare. Exista cateva trucuri pe care le poti aplica pentru a maximiza efectul ventilatorului tau, astfel incat sa te bucuri de o briza racoroasa atat inainte de culcare, cat si in timpul zilei cand simti nevoia de racoare.

Poate ca ai folosit ventilatorul gresit pana acum! Aceste dispozitive pot fi mult mai eficiente daca sunt utilizate corect. Pentru a obtine racoarea maxima, trebuie sa urmezi cateva sfaturi. Amplasarea ventilatorului este esentiala, deoarece locul in care il pui poate amplifica efectul de racire sau, dimpotriva, il poate face ineficient, conform ego.ro.

Ventilatorul nu raceste aerul din camera, ci doar il recircula.

Prin miscarea aerului, creeaza o senzatie de racoare, care dispare imediat ce opresti aparatul. Pentru a maximiza efectul de racire, este important unde pozitionezi ventilatorul. Modelele cu picior ar trebui sa fie plasate in coltul camerei, pentru a ventila mai bine aerul. Daca afara este mai racoare decat in interior, plaseaza ventilatorul langa fereastra si las-o deschisa. Poti face acest lucru noaptea, cand temperaturile exterioare sunt mai scazute. Ventilatorul va trage aerul rece de afara si il va aduce in interior, conform principiului sau de functionare.

Publicitate

Daca vrei ca ventilatorul sa functioneze si in timpul zilei, plaseaza-l in zona cea mai umbrita a casei, de obicei in partea nordica, unde temperatura este mai scazuta decat in restul locuintei.

O metoda de a mentine o circulatie constanta a aerului este sa combini un aparat de aer conditionat cu un ventilator. Daca ai un aparat de aer conditionat intr-o camera (cum ar fi sufrageria) si vrei sa racoresti o alta camera (cum ar fi dormitorul), ideal ar fi sa plasezi un ventilator intre cele doua camere, astfel incat aerul sa circule din zona mai rece spre cea mai calda.

Poti racori aerul din camera punand un recipient cu gheata in fata ventilatorului.

Daca plasezi un bol sau o tava cu cuburi de gheata in locul unde sufla aerul ventilatorului, temperatura din camera va scadea cu cateva grade. Practic, aerul ventilat loveste suprafata ghetii si devine mai rece. Pana cand gheata se topeste complet, temperatura din camera va scadea cu 2-3 grade Celsius.

In absenta unui aparat de aer conditionat, cel mai bine este sa plasezi ventilatorul intr-o pozitie astfel incat sa sufle direct asupra oamenilor din camera, dar cu fereastra inchisa. Ventilatorul nu raceste camera, ci racoreste corpul persoanelor datorita miscarii aerului. Si tocmai pentru ca nu raceste camera, nu are sens sa il lasi pornit cand nimeni nu se afla in acea incapere. In acest caz, motorul ventilatorului ar putea doar sa produca caldura suplimentara in camera.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.