Soferi, mare atentie. Cei care iau aceste medicamente pot ramane fara permis. Lista substantelor care pot iesi pozitiv la Drugtest

Publicitate

Politia Romana a transmis ca unele medicamente pot avea efecte psihoactive si recomanda soferilor sa verifice prospectul inainte de a conduce.

Aceste substante pot genera rezultate pozitive la testele DrugTest, iar pana la primirea rezultatelor analizelor de laborator, permisul de conducere poate fi retinut preventiv, fara deschiderea unui dosar penal. Institutia mentioneaza ca, intre 2021 si 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat rezultatele testelor DrugTest.

”Prin O.U.G. nr. 84/2024 au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de bauturi alcoolice sau de substante psihoactive. In concret, in cazul conducatorilor de autovehicule care refuza sa se supuna testarii in vederea stabilirii consumului de alcool ori de substante psihoactive, acestia sunt condusi la cea mai apropiata unitate medicala, pentru a li se recolta mostre biologice. In lipsa unor indicii cu privire la prezenta in organismul acestora a substantelor psihoactive ori a bauturilor alcoolice, pentru a nu permite conducatorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, in scop preventiv, a fost instituita masura retragerii permisului de conducere pana la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, in aceasta situatie, despre savarsirea unei fapte penale, respectiv de intocmire a unui dosar de cercetare penala”, a transmis, miercuri, Politia Romana, scrie News.ro.

Publicitate

Sursa citata a precizat ca aceasta masura de retragere a permisului de conducere este justificata in contextul necesitatii de a proteja viata, integritatea corporala si sanatatea persoanelor aflate in trafic sau in zona drumului public.

”De asemenea, este necesar a se preciza faptul ca majoritatea conducatorilor auto cunosc efectul alcoolului si al drogurilor, insa o categorie aparte de substante ce afecteaza capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezinta medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, sa fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, intrucat in compozitia acestora pot exista anumiti compusi ce determina aparitia de efecte psihoactive si care pot fi depistati cu ajutorul aparatelor drugtest, chiar daca persoana in cauza nu a consumat droguri”, a mai transmis institutia.

IGPR a mentionat ca, potrivit informatiilor furnizate de structurile rutiere teritoriale, la nivel national, in perioada 2021 – 2023, au fost infirmate aproximativ 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate conducatorilor auto depistati pozitiv la testele efectuate cu aparatele DrugTest.

Consiliul Superior de Medicina Legala (CSML) explica, intr-un material publicat pe pagina web a acestui for, motivele pentru care exista diferente intre rezultatele negative oferite de sistemul toxicologic medico-legal si cele obtinute la testarea de catre politie privind prezenta sau absenta substantelor psihoactive in cazul soferilor.

Aceste diferente se justifica, printre altele, prin faptul ca testele rapide utilizate de Politia Romana sunt teste de screening sau orientare si nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, asa cum sunt analizele efectuate in cadrul INML sau IML, iar in cazul unui rezultat pozitiv, acesta trebuie confirmat obligatoriu prin alte metode de investigatie.

De asemenea, medicii legisti precizeaza ca exista ”numeroase substante” care nu sunt incluse pe lista de substante interzise, dar care pot da reactii fals pozitive.

Exista reactii fals pozitive la:

► amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;

► canabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;

► barbiturice: antiinflamatorii;

► opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru raceala si gripa continand codeina, care pozitiveaza testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

O farmacie din judetul Neamt a publicat lista completa cu medicamentele care pot da rezultate pozitive la Drugtest.

In ceea ce priveste pastilele, din aceasta categorie fac parte cele are contin substanta activa numita codeina, precum: Aspaco, Caffetin, Codamin P, Fasconal, Ibuvalen duo, Nurofen plus si Solfadeina, inclusiv cea efervescenta. Mai mult decat atat, pe lista se afla si medicamente pentru tratarea racelii si gripe, care contin pseudoefedrina:

Bioflu

Advil

Ibusinus

Modafen

Nurofen

Paduden – Raceala si Gripa

Ibugrip plus

Ibuvalen Flu

Larofen Plus

Parasinus

Parasinus Penta

Prosinus

Tedolfen

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.