Sfantul Stefan 2024. Ce se face in a treia zi de Craciun pentru a avea parte de sanatate si belsug in noul an

Publicitate

In a treia zi de Craciun, Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Stefan. Sfantul mucenic a intalnit moartea cu bucurie si pace sufleteasca. Si cu ultimele sale puteri, a reusit sa rosteasca, precum Isus ridicat la cruce, cuvintele celei mai inalte iubiri pentru dusmanii sai: „Doamne, nu-i pedepsi pentru acest pacat!”

Cine a fost Sfantul Stefan?

Sfantul Stefan a venit de la evreii care locuiau in strainatate, adica in afara Tarii Sfinte. Acesti evrei au fost numiti eleniti, deoarece au simtit influenta culturii grecesti care a dominat Imperiul Roman. Dupa coborarea Duhului Sfant asupra apostolilor, Biserica a inceput sa creasca rapid si a trebuit sa aiba grija de orfani, vaduve si saraci in general de cei care au primit Botezul. Apostolii le-au cerut crestinilor sapte oameni vrednici pentru ingrijirea celor nevoiasi. Dupa ce i-au randuit pe acesti sapte oameni diaconi (ceea ce inseamna ajutoare, slujitori), apostolii i-au facut pe cei mai apropiati ajutatori. Dintre diaconi, tanarul Stefan, care a fost numit arhidiacon, adica primul diacon, s-a remarcat prin credinta sa puternica si darul vorbirii.

Stefan a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu la Ierusalim, sprijinind adevarul cuvintelor sale cu semne si minuni. Succesul sau a fost foarte mare si acest lucru a starnit impotriva lui ura zelotilor legii lui Moise – fariseii. L-au tarat la Sanhedrin, cea mai inalta curte a evreilor. Aici fariseii au prezentat martori mincinosi care au sustinut ca in predicile sale il jigneste pe Dumnezeu si pe profetul Moise. In apararea sa, Sfantul Stefan a expus in fata Sinedriului istoria poporului evreu, aratand cu exemple vii cum evreii s-au opus intotdeauna lui Dumnezeu si i-au ucis pe profetii trimisi de El. Membrii Sinedriului, ascultandu-l, s-au infuriat din ce in ce mai mult.

Publicitate

Traditii obiceiuri de Sfantul Stefan.

In unele sate, mai ales in Muntenia, femeile prepara Painicile lui Stefan, care apoi se impart tuturor copiilor sarmani. „Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac painici in forme rotunde.

Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului”, mentioneaza specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi.

Daca vrem sa avem parte de sanatate si spor in casa pentru tot restul anului care vine, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune. Si reconcilierile sunt mai mult decat binevenite in aceasta zi speciala.

Pe 27 decembrie este bine sa le daruim rudelor bolnave sau pagubite icoana Sfantului Stefan sau o candela noua, aprinsa, pentru a reusi sa gaseasca drumul spre vindecarea de toate suferintele care le macina.

„In semn de iubire, pretuire si respect pentru Sfantul Stefan, dar si ca dovada de iubire si intelegere, este bine sa ne impacam cu persoanele cu care suntem certati”, a declarat parintele Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica Sf. Imparati Constantin si Elena din Calarasi.

Este o zi in care trebuie sa dam uitarii barfele, uneltirile si toate celelalte practici care nu ne fac deloc cinste. In plus, Biserica recomanda gospodinelor sa amane treburile prin casa pentru a-l cinsti cum se cuvine pe Sfantul Stefan, primul diacon si martir al Bisericii.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.