Pe data de 20 iulie, Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este venerat ca un mare facator de minuni, aducator de ploi in vremuri de seceta si protector al recoltelor.
Nascut in Tesvi, in regiunea Galaad, din tribul lui Aaron, Sfantul Ilie era preot. Potrivit traditiei apocrife, la nasterea sa, tatal a avut o vedenie cutremuratoare: „a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara„, simbol al ravnei mistuitoare pentru Dumnezeu. Inca din copilarie, Ilie a dus o viata aspra de post, rugaciune si feciorelnicie, fiind considerat model pentru monahismul crestin.
Proroc al Domnului si martor al slavei divine
Activand in Regatul de Nord, pe vremea regelui Ahab, Ilie a combatut idolatria promovata de regina Isabela, care l-a ademenit pe sotul ei la cinstirea zeilor Baal si Astarte. „Lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme„, iar Ilie a devenit simbol al neclintirii in credinta si al curajului duhovnicesc.
Ajuns pe culmea virtutii, Sf. Ilie nu a gustat moartea, ci a fost ridicat la cer intr-un car de foc tras de cai de foc, minune vazuta de ucenicul sau Elisei. „Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a inaltat cu trupul la cer„, dupa Enoh. Se spune ca Dumnezeu l-a considerat vrednic sa-L vada in slava pe Muntele Taborului in timpul Schimbarii la Fata.
Traditii populare si ritualuri de Sfantul Ilie
Potrivit credintei populare, in noaptea de 19 spre 20 iulie, cerurile se deschid si se impreinesc dorintele celor care se roaga cu credinta. Este un moment magic, de comunicare directa cu lumea divina.
Ritualul gospodinei: alungarea necazurilor si chemarea binelui
Conform traditiilor romanesti, gospodina casei trebuie sa mimeze ca da cu matura la miezul noptii, dinspre casa spre afara si invers. Acest ritual simbolic are rolul de a alunga energiile negative si a aduce prosperitatea in casa.
Cand maturi din casa spre afara, se rosteste:
„Nu dau gunoiul afara, dau saracia, necazul, boala, ura, gandul rau, pizmasia si toate cele necurate”
Cand maturi dinspre afara spre casa, se spune:
„Nu bag gunoiul in casa, bag bunastarea, linistea, sanatatea, intelegerea, armonia, credinta, gandurile bune”
Totul se repeta de trei ori, in ambele directii, pentru a spori puterea ritualului. La final, se rosteste rugaciunea catre Sf. Ilie.
Rugaciune puternica catre Sf. Ilie pentru binecuvantare
„Ne rugam tie, Sfant Ilie, cel care ai fost ridicat la cer intr-un car de foc, invrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului in timpul Schimbarii Lui la Fata, acum salasluind in lacasurile Raiului si stand in fata tronului Imparatului ceresc, auzi-ne pe noi, pacatosii si nevrednicii, care in ceasul acesta stam in fata sfintei tale icoane si cu umilinta alergam catre mijlocirea ta.
Roaga-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, sa ne dea noua duhul pocaintei, al izbavirii de pacate, si cu Atotputernica Sa bunavointa sa ne ajute sa ne indepartam din calea pacatului, indrumandu-ne spre lucrul bun. Sa mijlocesti pentru noi Sfinte Ilie sa fim sanatosi, noi, copiii si parintii nostri.
Sa ne ajuti sa fim de folos aproapelui nostru cand acesta este la ceas de boala, de cumpana sufleteasca si sufocat de datorii. Ne rugam tie, Prorocule Facator de Minuni, sa-i indepartezi din calea noastra si a familiei noastre, pe cei care nu tin seama de randuielile Sfintei Biserici si de poruncile Domnului. Amin!”
Concluzie
Sarbatoarea Sfantului Ilie este un prilej de curatire sufleteasca si trupeasca, dar si de reinnoire a legaturii cu Dumnezeu. 20 iulie devine, an de an, o punte spre harul divin, iar traditiile pastrate din vechime nu fac altceva decat sa ne aduca aminte de sfintenia vietii si de puterea rugaciunii curate.