Sf. Stefan 2021. Ce se face in aceasta zi pentru sporul casei si pentru sanatate

Sfantul Stefan este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Stefan se tragea din Ierusalim si avea origini iudeice. De asemenea, Sfantul Stefan este recunoscut ca fiind primul martir crestin care a fost condamnat de catre autoritatile Iudaice.

Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, sa il urmeze pretutindeni si sa ia parte la faptele si minunile sale.

Ce se face in aceasta zi

Pentru sporul casei si pentru sanatatea apropiatilor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi.

Potrivit unei traditii stravechi, de Sfantul Stefan este bine sa se dea in dar o icoana a Sfantului sau o candela noua aprinsa pentru sanatatea rudelor bolnave, dar si pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, pretuirii si respectului este bine ca in aceasta zi persoanele certate sa se impace.

In unele zone din Muntenia, gospodinele pregatesc asa-numitele „Painici ale lui Stefan”, facute in forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemanator cu cel de cozonac.

Se obisnuieste ca aceste painici sa se unga cu miere. De asemenea, painicile amintesc crestinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfantul Stefan. Odata ce sunt sfintite de preot la biserica, painicile se impart copiilor sarmani.

Tot de Sfantul Stefan, se prepara si se impart mucenici cu miere si nuca, care amintesc de moartea lui muceniceasca.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere, care poarta numele primului mucenic Stefan.