Sf. Ioan Botezatorul 2024. In aceasta noapte Cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte. Ce trebuie sa faci

Sfantul Ioan Botezatorul este praznuit in fiecare an pe data de 7 Ianuarie. Biserica a inchinat Sfantului Ioan Botezatorul sase sarbatori, printre care si Soborul Sf. Ioan Botezatorul praznuit pe 7 Ianuarie.

A doua zi dupa sarbatoarea Bobotezei (Botezul Domnului), crestinii il sarbatoresc pe Sf. Ioan Botezatorul . El a devenit principalul martor al coborarii Duhului Sfant sub forma de porumbel, cand, punand mana pe capul Mantuitorului in timpul Botezului, a auzit un glas din cer: „Acesta este Fiul Meu preaiubit…”

Sfantul Ioan Botezatorul este cel mai cinstit Sfant dupa Maica Domnului . Domnul Isus Hristos Insusi a spus: „Dintre cei nascuti, nu a aparut (un profet) mai mare decat Ioan Botezatorul“ (Matei 11:11.). Nu intamplator se sarbatoreste de 6 ori pe an ziua amintirii acestui Sfant, ceea ce vorbeste despre o venerare deosebita a proorocului Ioan.

Publicitate

In aceasta zi de sarbatoare nu lipsesc nici traditiile si obiceiurile populare. In trecut de Sfantul Ioan avea loc Torontoiul sau Iordanitul femeilor, un ritual din care s-a mai pastrat doar ospatul final, ospat ce incheie astfel ciclul sarbatorilor de iarna. Iordanitul femeilor avea un ritual strict, in care nevestele batrane le primeau in grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rau sa le stropeasca si apoi faceau o masa comuna

Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant Ion”, “Inaintemergatorul Domnului” sau “Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”.

In aceasta noapte Cerurile se deschid si se indeplinesc dorinte.

In aceasta noapte, spun batranii, se deschid cerurile si se indeplinesc dorinte. Mare grija, nu va puneti dorinte legate de bani si nici sa se intample ceva rau la alte persoane. Daca faceti acest lucru, Sfantul Ioan se va supara rau si va trimite asupra ta necazuri si nenorociri.

Ce trebuie sa faci?

Ai nevoie de 3 lumanari, putina apa neinceputa, cateva boabe de tamaie. Cand gongul bate ora 12 noaptea, te gandesti la dorinta, se aprind lumanarile, tamaia si se spune urmatoarea rugacine:

“O, Mergatorule inainte al Domnului si Botezatorule al lui Hristos, mari si multe sunt vredniciile date tie de la Dumnezeu, fiindca tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, dupa fagaduinta si proorocie ingereasca, te-ai si nascut. Numele tau prin cuvantul Arhanghelului Gavriil mai inainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegarii limbii tatalui tau s-a pecetluit. Tu, din copilarie, in pustie ai vietuit si, ca o pasare a cerului, desavarsit neagoniseala ai iubit, cu agurida si cu miere salbatica te-ai hranit. Tu ai fost crinul cel cuvantator al vailor si al pustiilor, care in loc de podoaba hainelor, cu darul cel de sus imbracand trupul tau, cu peri de camila l-ai acoperit.

Tu ai fost glasul care a strigat in pustie si calea Domnului o ai pregatit.

Tu, cu duhul si cu puterea lui Ilie, in lume te-ai aratat si nelegiuirea lui Irod si a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu esti martorul cel preavestit al Preasfintei si de viata facatoarei Treimi. Tu pe Mantuitorul catre multimea popoarelor L-ai marturisit si cu degetul tau L-ai aratat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridica pacatele lumii. Tu, de catre insusi Domnul, mai mult decat prooroc ai fost marturisit si dupa Nascatoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om nascut din femeie.

Deci, pentru toate aceste vrednicii si daruri, multimea popoarelor crestine te socoteste pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare indrazneala catre El.

De aceea si eu, smeritul si mult pacatosul, cu multa evlavie, cu durere de inima si cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, sa-mi fii mie, pacatosului celui nemernic si cu totul neputincios, mare aparator si grabnic izbavitor de toate ispitele si incercarile acestea ale vietii de acum. Roaga pe Preamilostivul Dumnezeu ca, cu a Sa nebiruita putere, sa ma pazeasca in toata vremea de primejdiile vazutilor si nevazutilor vrajmasi, sa ma sprijineasca cu a Sa mila la vreme de ispita si sa ma intareasca cu darul Sau, pentru rugaciunile Preasfintei si Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria, ca sa pot rabda pana la sfarsit toate necazurile, ispitele, durerile si suferintele, ca si intristarile veacului acestuia de acum.

Si asa, prin mijlocirea sfintelor si preaputernicelor tale rugaciuni, sa dobandesc mila lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos in ceasul cel de pe urma al sfarsitului meu. Amin!”

Dupa ce ai spus rugaciunea, faci semnul crucii de 3 ori si bei 3 inghitituri din apa neinceputa.

Doamne ajuta!

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.