Secretul celor mai experimentate gospodine: Cum sa pastrezi muraturile crocante.

Publicitate

Muraturile crocante – secretul gospodinelor experimentate

Muraturile sunt un deliciu nelipsit de pe masa, mai ales in timpul iernii. Daca ai decis sa pui legume la murat si iti doresti ca „produsele finite” sa ramana crocante cat mai mult timp, exista un secret esential al gospodinelor cu experienta pe care trebuie sa-l cunosti.

Cum sa mentii muraturile crocante

Multi stiu, teoretic, cum sa puna legumele la murat, dar, in practica, nu toti sunt constienti de ce trebuie facut pentru ca acestea sa ramana crocante. Frunzele de visin sunt secretul cel mai des folosit de gospodinele cu experienta pentru a mentine crocanta textura legumelor conservate.

Frunzele de visin contin taninuri naturale, care ajuta legumele precum castravetii, gogonelele, varza si ardeii sa isi pastreze fermitatea. Pe langa acest avantaj, frunzele adauga o nota subtila de savoare, fara a altera gustul predominant al legumelor „de baza”.

Publicitate

Alte trucuri pentru muraturi crocante

In cazul in care nu ai la dispozitie frunze de visin, nu trebuie sa iti faci griji. Exista si alte metode pentru a te asigura ca muraturile nu se inmoaie. Radacina de hrean este un alt truc folosit frecvent, avand un efect asemanator.

Mai mult, daca ai la indemana atat frunze de visin, cat si hrean, le poti folosi impreuna pentru a maximiza efectul crocant. De asemenea, unele gospodine se bazeaza pe frunze de stejar, telina sau vita de vie pentru acelasi scop.

Reteta celebra a Sandei Marin pentru muraturi de iarna

Dupa ce ai aflat secretul muraturilor crocante, e timpul sa incerci o reteta consacrata. Iata cum poti pregati muraturile dupa reteta celebrei Sanda Marin:

”Muraturile de iarna se fac in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Butoiul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun, cu cat se invecheste). Daca are miros de mucegai, se stinge in el o mana de var. Dupa ce s-a stins varul, se spala butoiul cu mai multe ape, frecandu-l cu o perie, si se lasa sa se zvante. Se freaca apoi inauntru cu usturoi pisat. Separat se spala in doua, trei ape castraveti, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (patlagele rosii crude), mere tari, telina, patrunjel, morcov. Tot zarzavatul intrebuintat trebuie sa fie proaspat si nevatamat, altfel se moaie in timpul iernii. Se asaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga cateva fire de marar uscat si frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura clocotita, facuta din 500 g de sare la 10 l de apa.

Pentru ca muraturile sa fie gustoase si sa tina mai bine, se adauga cate 1 l de otet la fiecare 10 l de apa. Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste putin butoiul, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate. Se asaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cand incepe consumul de muraturi”.

Concluzie

Muraturile crocante sunt apreciate de toti, iar secretul mentinerii acestei texturi consta in folosirea corecta a frunzelor de visin sau a altor ingrediente naturale, precum hreanul. Urmand reteta traditionala a Sandei Marin, poti prepara muraturi delicioase care sa te incante pe toata perioada iernii.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.