Calendar ortodox. Pe data de 9 martie, Biserica ii pomeneste pe cei 40 de ostasi care au fost torturati in Sevasta Armeniei la inceputul secolului al IV-lea. Pentru ca refuza sa se inchine idolilor, sunt supusi la multe chinuri. Dupa opt zile de temnita si tortura, Agricola, guvernatorul Armeniei, porunceste ca cei 40 de ostasi sa fie aruncati in lacul inghetat al Sevastiei. Unul dintre ei nu mai poate suporta frigul si decide sa renunte la credinta in Hristos si astfel, sa scape de chinurile la care era supus. Din relatarea vietii acestora, aflam ca imediat ce acesta a iesit din apa, a murit. Locul sau a fost luat de un alt soldat.
In timpul noptii in care mucenicii se aflau in lac, 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat din ceruri deasupra mucenicilor.
A doua zi, dimineata, ostasii mucenici au fost scosi din apa inghetata. In momentul in care in fata lor a fost asezata alegerea: „ori Hristos si muriti”, „ori fara Hristos si traiti”, Sfintii 40 de Mucenici au ales sa moara, adica sa traiasca in Hristos cel inviat din morti. Trupurile lor au fost arse, iar bucatile de oase care nu au fost mistuite de foc au fost luate de crestini si duse in diferite cetati spre cinstire.
Numele celor care au patimit in lacul inghetat din Armenia, sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.
Publicitate
In cinstea mucenicilor, exista obiceiul ca in aceasta zi sa se faca mai multi colaci, care poarta denumirea de sfinti sau mucenici. Forma acestor colaci este cifra opt. Aceasta cifra simbolizeaza ziua vesniciei, viata fara de sfarsit. In Muntenia, mucenicii sunt in forme mici si fierti in apa indulcita cu miere sau zahar si amestecata cu nuca, ca sa ne aminteasca de tortura Sfintilor Mucenici, obligati sa stea in apa inghetata. In Moldova, mucenicii nu sunt fierti, ci se coc, se ung cu miere si se presara cu nuca.
Traditii si obiceiuri de Mucenici
Pentru a avea parte de sanatate si prosperitate pe tot parcursul anului, se spune ca trebui sa respectam cateva traditii.
Una dintre aceste traditii este modul de pregatire a mucenicilor. Mai exact, acestia se pregatesc in forma de cifra 8 si trebuie dusi la biserica pentru a fi sfintiti. Traditia spune ca cei care mananca mucenici in aceasta zi speciala vor fi feriti de boli si vor avea un an bogat si roditor.
Un alt obicei de mucenici ii vizeaza doar pe barbati. Acestia trebuie sa bea 40 de pahare de vin, pentru a avea mai multa putere de munca si sanatate.
La sate se scoate plugul de mucenici pentru a avea recolte imbelsugate. De asemenea o traditie de mucenici este si aprinderea focului in curte, pentru purificarea fiintelor vii si a spatiului.
Ce este interzis de Mucenici?
Daca sunt anumite obiceiuri care trebuiesc respectate de Sfintii 40 Mucenici, de asemenea sunt si lucruri interzise de luat in seama.
In primul rand nu se face curat si nu se spala in aceasta zi Sfanta, daca vreti sa aveti parte de prosperitate si sanatate tot anul. Singurele activitati permise sunt cele care tin de agricultura. Asa ca, pe 9 martie puteti sa va bucurati se o zi linistita alaturi de cei dragi.