Sambata Mare. Ce nu ai voie sa faci inainte de Invierea Domnului

Sambata Mare este ziua dinaintea Pastelui si ultima zi a Saptamanii Patimilor, in care crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului. In aceasta zi credinciosii se roaga, isi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mantuirea omenirii si se pregatesc pentru ca seara sa ia parte la slujba de Inviere.

Potrivit traditiei, aceasta este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand se sacrifica mielul iar gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale si definitiveaza curatenia. Se spune ca nu este bine sa dormi in Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui se vor implini.

Ultima zi a Saptamanii Patimilor, cunoscuta drept Sambata Mare, este ziua in care crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului Iisus Hristos si pogorarea in iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricaciune a fost mutat spre viata vesnica. Sambata cea mare este deci ziua tacerii adanci dinaintea Invierii, in care Hristos sfarama moartea in iad si cheama la inviere intreaga umanitate.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

In Sambata Mare, gospodinele fac ultimele pregatiri pentru masa de Pasti. Vopsesc ouale, in cazul in care nu au facut acest lucru in Joia Mare, pregatesc cozonacii si pasca, drobul si friptura de miel. Deretica prin casa si pregatesc pentru intreaga familie hainele curate pe care le vor imbraca de Inviere.

Ce e interzis sa faci inainte de Pasti? E mare pacat

Se zice ca cine face rau in Sambata Mare va plati inzecit pentru fapta lui. In aceasta zi nu trebuie sa te certi cu nimeni si nici sa barfesti, e mare pacat!

Se spune ca “daca vrei sa ti se implineasca cele mai arzatoare dorinte”, nu trebuie sa dormi cu niciun chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea inlauntrul fiintei tale si nu-ti poate darui ce-ti doresti.

De asemenea, ai grija sa nu te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, pentru ca vei avea un an greu si plin de incercari.

In momentul in care se trag clopotele la slujba de Inviere, este bine sa tii un fier intre dinti, astfel incat sa fii ferit de dureri de masele intreg anul.

Nu in ultimul rand, ouale de Pasti apara de ghinioane, iar fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.