Renumitul neurochirurg Leon Danaila- Cele 3 alimente care ne distrug creierul

Neurochirurgul Leon Danaila avertizeaza: Trei alimente care ne distrug creierul. Romanii le consuma frecvent

Atunci cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa si despre protejarea creierului, este esential sa fim atenti la alegerile pe care le facem in farfurie. Desi multe produse sunt percepute ca fiind sanatoase, in realitate pot avea efecte nocive asupra organismului si mai ales asupra functiilor cognitive. Renumitul neurochirurg Leon Danaila a lansat recent un avertisment serios in acest sens, dezvaluind cele trei alimente care, consumate des, pot deteriora sanatatea creierului. Din pacate, acestea sunt extrem de populare in dieta romanilor.

Publicitate

Romanii consuma des alimente periculoase pentru creier

Obiceiurile alimentare ale romanilor nu sunt intotdeauna cele mai sanatoase. Multe dintre produsele considerate „traditionale” sau „gustoase” pot avea efecte devastatoare asupra creierului, mai ales daca sunt consumate in mod regulat. Medicul Leon Danaila a tras un semnal de alarma cu privire la trei tipuri de alimente care pot afecta serios sanatatea cerebrala.

Este vorba despre zaharuri si grasimi saturate, care, desi par inofensive la prima vedere, pot contribui la aparitia unor afectiuni grave. Printre exemplele concrete mentionate de medic se numara slanina, untul si untura – toate fiind grasimi solide, considerate saturate.

„Zaharurile sunt foarte periculoase pentru organism. Grasimile la fel sunt foarte periculoase. Grasimile saturate, ce inseamna grasimi saturate? Simplu: grasimile care sunt solidificate: slanina, untul, untura.

Si sunt si cele polinestaurate: uleiuri care sunt mai benefice si mai bune de consumat. Si sunt si grasimi de peste care sunt la fel indicate pentru a fi consumate”, a spus neurochirurgul Leon Danaila.

Pestele, intre beneficii si riscuri. Ce trebuie sa stim

Un alt aliment care a intrat in atentia specialistului este pestele. Desi cunoscut ca o sursa valoroasa de omega-3 si alte grasimi sanatoase, pestele – mai ales speciile mari – poate deveni periculos din cauza acumularii de mercur. Leon Danaila atrage atentia ca un consum exagerat de peste poate duce la intoxicatii severe.

„Si carnea de peste care poate fi consumata. Dar nu prea mult. Pentru ca pestele, in special, pestele mare este intoxicat acum cu mercur. Si daca unii mananca cantitati foarte mari de peste nu e bine. Nu e bine prin faptul ca fac aceasta boala a hidrarismului, se intoxica cu mercur.”

Moderatia – cheia unei alimentatii echilibrate

Mesajul central transmis de reputatul neurochirurg este clar: moderatia este cheia. Consumul echilibrat, din toate cate putin, este mult mai benefic decat abuzul de un singur tip de aliment, fie el considerat chiar sanatos. Inclusiv regulile de comportament la masa pot contribui la o viata mai lunga si mai sanatoasa.

„Deci cel mai bine este sa mananci din toate cate putin. Sa nu te ridici niciodata de la masa satul. 70-80%, atat trebuie. Nu sa spui ca nu mai incape in mine nimic”, a mai spus neurochirurgul Leon Danaila.

Ce invatam din recomandarile medicului Leon Danaila

Sfaturile oferite de medicul Leon Danaila se bazeaza pe zeci de ani de experienta in neurochirurgie si sunt sustinute de cercetari stiintifice. El ne invata ca nu doar cantitatea, ci si calitatea alimentelor conteaza, iar unele produse care ne sunt familiare si accesibile pot avea efecte nocive pe termen lung. Printre cele mai importante lectii:

  • Evitati consumul excesiv de zahar si grasimi saturate (ex. unt, slanina, untura);
  • Alegeti grasimi mai sanatoase, precum cele polinesaturate (uleiuri vegetale, grasimi de peste);
  • Fiti prudenti cu consumul de peste, in special al speciilor mari care pot contine mercur;
  • Nu mancati pana la satietate – moderatia este esentiala;
  • Mentineti un regim alimentar variat si echilibrat pentru o viata sanatoasa si un creier activ.

Respectarea acestor recomandari poate contribui la prevenirea unor boli neurologice si la mentinerea unei stari generale de sanatate. Informatia este cu atat mai valoroasa cu cat vine din partea unui medic cu o vasta experienta, care a operat mii de pacienti si a studiat ani intregi modul in care alimentatia influenteaza functionarea creierului.

Publicitate