Iarna se apropie de Romania: prognoza meteo actualizata .
Meteorologii au lansat noi previziuni pentru iarna 2024-2025, oferind detalii despre cum va arata vremea in decembrie, ianuarie si februarie. In plus, exista informatii specifice despre ninsorile asteptate in Bucuresti si alte regiuni ale tarii.
Primele semne ale iernii: cum a debutat frigul in Romania
Cu o saptamana in urma, valul de aer polar care a traversat Romania a adus primele episoade de ninsoare, inclusiv in Bucuresti. Cu toate acestea, temperaturile fluctuante au mentinut precipitatiile mixte – ploaie, lapovita si ninsoare – ceea ce a impiedicat formarea unui strat consistent de zapada.
Publicitate
Pe 19 noiembrie 2024, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o prognoza care prevede o racire accentuata in toata tara. Aceasta scadere a temperaturilor va persista pana la mijlocul lunii decembrie, anuntand venirea iernii.
Vremea in Bucuresti: cand vine prima ninsoare?
Pentru locuitorii Capitalei, ultimele zile din noiembrie nu vor aduce schimbari notabile. Desi exista sanse de precipitatii solide, iarna nu se va instala in mod consistent pana la inceputul lunii decembrie.
Conform prognozelor pe termen lung de la Accuweather, in jurul datei de 6 decembrie, de Mos Nicolae, Bucurestiul ar putea experimenta un episod mai sever de frig. Ninsorile sunt asteptate in noaptea de 6 spre 7 decembrie, iar zilele de 7-9 decembrie ar putea aduce precipitatii mai abundente, crescand sansele pentru formarea unui strat consistent de zapada, daca temperaturile raman scazute.
Decembrie, ianuarie si februarie: o iarna cu fluctuatii
Decembrie
In prima jumatate a lunii decembrie, un alt val de ninsori este prognozat in perioada 14-16 decembrie. Restul lunii va fi caracterizat de o alternanta intre zile reci si episoade mai calde, cu variatii semnificative in regimul termic.
Ianuarie
Prima luna a anului aduce un val de ninsori intre 3 si 5 ianuarie, insotit de temperaturi nocturne apropiate de pragul gerului. Dupa aceasta perioada, vremea ramane rece, fara evenimente meteorologice deosebite, cel putin pana la jumatatea lunii.
Februarie
Ultima luna de iarna se anunta imprevizibila. Vor exista alternante intre zile insorite si perioade cu precipitatii sub diverse forme, mentinand o dinamica variabila a vremii.
Efectele vortexului polar asupra Romaniei
Un vortex polar activ va aduce schimbari semnificative in regimul meteo. Ninsorile si temperaturile scazute vor afecta majoritatea regiunilor, alaturi de intensificari ale vantului. Aceasta tranzitie brusca la conditii de iarna este programata pentru a doua jumatate a saptamanii curente.
Meteorologii de la ANM au emis avertizari de cod galben pentru ceata si intensificari ale vantului in judetele Harghita, Sibiu, Arad, Brasov si Bacau. Incepand de miercuri, 20 noiembrie, ora 10:00, si pana sambata, ora 20:00, sunt asteptate vanturi puternice si precipitatii mixte in mai multe zone ale tarii.
Aceasta iarna promite un spectacol meteorologic divers, cu episoade de ger, ninsoare si alternante intre vreme rece si perioade mai blande. Indiferent de regiune, este important sa ne pregatim pentru toate surprizele pe care iarna 2024-2025 le poate aduce!