Politico avertizeaza: „Salvarea democratiei romanesti va fi mult mai dificila dupa ce noul presedinte va fi ales”

Publicitate

Criza democratiei din Romania: Reportajul Politico despre alegerile prezidentiale din 2025

In ziua decisiva a alegerilor prezidentiale, cand milioane de romani sunt chemati la urne pentru a-si alege viitorul presedinte, publicatia europeana Politico a publicat un reportaj amplu care contureaza un portret alarmant al democratiei din Romania.

Un portret sumbru al democratiei romanesti

Intitulat „In Transilvania, frica bantuie democratia tulburata a Romaniei”, articolul semnat de jurnalistii Politico Tim Ross si Andrei Popoviciu avertizeaza asupra unei crize profunde ce ameninta fundamentele statului de drept si ale coeziunii sociale.

Reportajul a fost publicat chiar in ziua votului, amplificand ecourile unei campanii electorale marcate de polarizare, temeri si neincredere generalizata in clasa politica. Autorii descriu o Romanie sfasiata intre doua viziuni antagonice: pe de o parte, nationalismul radical al lui George Simion, liderul partidului AUR, care a obtinut 41% in primul tur; pe de alta parte, centrismul pro-european reprezentat de primarul Bucurestiului, Nicusor Dan.

Transilvania, simbol al confruntarii ideologice

Transilvania, regiune descrisa de Politico drept „leaganul Romaniei moderne”, locul simbolic al Marii Uniri de la Alba Iulia, este prezentata ca un teren de confruntare ideologica intre aceste doua directii. „Democratia romaneasca este in adancime in pericol”, avertizeaza jurnalistii, evocand impactul unei crize economice prelungite, al inflatiei galopante si al unui val crescand de neincredere in institutiile statului.

Politico, editorial dur la adresa sistemului din Romania

Intr-o serie de marturii culese din teren, reportajul reflecta sentimentul de dezamagire si neputinta care predomina in randul alegatorilor romani. Multi dintre acestia – tineri, pensionari si muncitori – privesc sistemul politic ca pe o „caracatita cu tentacule peste tot”, dominat de coruptie, nepotism si impunitate. In acest context, dorinta de schimbare se confunda adesea cu un impuls de distrugere totala a ordinii existente: o „dorinta de a demola totul”.

Publicitate

George Simion si nationalismul radical

George Simion este descris ca un politician populist cu accente autoritare, inspirat de modelul Trump. El a atras sprijinul celor nemultumiti printr-un discurs vehement impotriva „elitelor corupte” si a establishmentului politic. „Razbunare” este unul dintre cuvintele-cheie din retorica sa, folosit adesea pentru a exprima intentia de a elimina influenta structurilor considerate ilegitime de catre electoratul sau.

Nicuşor Dan si centrismul pro-european

Pe de alta parte, Nicusor Dan incearca sa aduca o nota de echilibru si ratiune intr-un peisaj politic dominat de ura si divizare. Candidatul centrist este insa pus in dificultate de atacuri constante si de o atmosfera electorala „toxicizata”, marcata de amenintari si campanii de dezinformare. In ciuda mesajului pro-european si a profilului tehnocrat, el se confrunta cu o pierdere semnificativa de incredere din partea electoratului.

Anularea alegerilor si efectele ei

Unul dintre cele mai grave episoade relatate de Politico vizeaza decizia Curtii Constitutionale de a anula scrutinul prezidential initial programat pentru martie 2024, pe fondul unor „interferente externe” si presupuse campanii de manipulare. Aceasta decizie, fara precedent in perioada post-decembrista, a alimentat frustrarea si teoria conspiratiei in randul cetatenilor, erodand si mai mult increderea in mecanismele democratice.

Concluzia reportajului

„Salvarea democratiei va fi mult mai dificila dupa ce noul presedinte va fi ales”, conchid jurnalistii in finalul reportajului, trasand astfel o concluzie sumbra asupra starii politice a tarii. Chiar si in ziua alegerilor, incertitudinea persista, iar votul capata dimensiunea unei batalii nu doar intre doi candidati, ci intre doua viziuni diametral opuse asupra viitorului natiunii.

Alba Iulia, orasul-simbol al unitatii romanesti, devine astfel scena unui nou tip de confruntare — una care nu mai are loc pe campul de lupta, ci in constiintele alegatorilor. In joc nu este doar functia prezidentiala, ci directia in care Romania va merge: spre o consolidare a valorilor democratice si europene sau spre o intoarcere in zona autoritarismului populist.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.