Trecerea la ora de vara in 2025: detalii si implicatii
In noaptea de 29 spre 30 martie 2025, Romania va trece la ora de vara. Ceasurile vor fi mutate inainte cu o ora, de la 03:00 la 04:00, reducand durata zilei de duminica la 23 de ore.
De ce se schimba ora?
Trecerea la ora de vara are ca scop optimizarea folosirii luminii naturale zilei, in concordanta cu evolutia tiparelor de lumina pe parcursul anului. Aceasta practica, aplicata in Uniunea Europeana si alte tari, implica:
Publicitate
Avansarea orei cu 60 de minute in ultima duminica din martie;
Revenirea la ora de iarna in ultima duminica din octombrie.
Dezbateri si posibila abandonare
In ultimii ani, schimbarea orei a fost subiect de controverse. In 2018, Parlamentul European a solicitat o evaluare a sistemului, iar o consultare publica a relevat ca 84% dintre respondenti sustin abolirea schimbarii sezoniere. Initial, statele membre au fost indemnate sa aleaga intre ora permanenta de vara sau de iarna pana in 2021, insa decizia a fost amanata, iar practica continua.
Impactul asupra sanatatii
Adaptarea la noua ora poate afecta organismul, deoarece perturba ritmul circadian. Printre efectele documentate se numara:
Tulburari de somn si oboseala cronica;
Riscuri cardiovasculare crescute (inclusiv atac de cord sau AVC);
Tulburari de dispozitie si, in cazuri extreme, tendinte depressive;
Scaderea vigilentei in trafic, asociata cu un numar mai mare de accidente.
Concluzie
Desi schimbarea orei ramane obligatorie in 2025, discutiile despre abandonarea ei continua. Pana atunci, expertii recomanda pregatirea progresiva a organismului prin ajustarea programului de somn cu cateva zile inainte.