Ora de iarna 2024. Ce s-a decis la nivelul UE

Publicitate

In Romania, ajustarea orei are loc de doua ori pe an. Prima modificare a avut loc in ultima duminica din martie, cand s-a trecut la ora de vara, ceea ce a prelungit ziua si a scurtat noaptea. Urmatoarea schimbare se va face in noaptea de 26 spre 27 octombrie, ultima duminica a lunii, cand va avea loc trecerea la ora de iarna 2024. Atunci, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel incat ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Ora de iarna 2024.

In Romania, acest proces de schimbare a orei se face de doua ori pe an, insa exista discutii despre renuntarea la aceasta practica. Modificarile orei au un impact atat asupra sanatatii, cat si asupra productivitatii. Diverse studii indica faptul ca aceste ajustari pot afecta negativ persoanele bolnave sau cele care urmeaza tratamente medicale.

„Analizele economice arata ca beneficiul energetic al schimbarii orei este absolut zero, aceasta masura fiind introdusa intre Primul si al Doilea Razboi Mondial, cu ideea ca o ora suplimentara de lumina pe zi permitea ca energia electrica pentru iluminat sa fie folosita de industria militara.

Publicitate

Schimbarea este daunatoare pentru persoanele care iau medicamente, deoarece le perturba programul zilnic de administrare. Pacientilor mei care iau medicamente de trei ori pe zi le recomand sa inceapa ajustarea programului de administrare cu 10 minute mai devreme in fiecare zi, inca de luni, inainte de schimbarea orei.

Astfel, pana la trecerea propriu-zisa, organismul lor se adapteaza treptat la noul ritm,” a explicat psihiatrul bulgar dr. Veselin Gherev, conform rador.ro. Din pacate, aceasta tranzitie modifica intreaga rutina zilnica pentru multi oameni.

In Uniunea Europeana, au existat discutii despre renuntarea la schimbarea orei. Desi Parlamentul European a votat pentru eliminarea acestei practici, procesul a fost blocat, deoarece liderii statelor membre nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la ora standard care ar trebui adoptata.

Europarlamentarul Siegfried Muresan a clarificat situatia si a oferit detalii despre evolutia acestui proiect: „Comisia Europeana a realizat un sondaj, iar majoritatea oamenilor au spus ca nu mai doresc sa trecem de la ora de iarna la ora de vara si invers. Comisia a venit cu o propunere in acest sens, dar guvernele statelor membre nu s-au pus de acord, iar UE nu poate lua decizii impotriva vointei acestor state. In Parlamentul European, majoritatea a votat in favoarea eliminarii acestei treceri, insa guvernele au blocat implementarea. Daca statele membre vor sustine aceasta schimbare, propunerea va fi reluata,” a explicat Muresan.

La noi in tara, schimbarea orei se face de doua ori pe an. Prima ajustare a avut loc in ultima duminica din martie, cand ceasurile au fost date inainte cu o ora, iar ora 3:00 a devenit 4:00, prelungind astfel ziua. In schimb, in ultima duminica din octombrie, romanii vor reveni la ora de iarna, ora standard.

Concret, ceasurile se dau inapoi cu o ora, astfel incat ora 4:00 va deveni 3:00.

Acest proces se va desfasura in noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Dispozitivele electronice conectate la Internet, cum ar fi telefoanele si tabletele, vor face automat trecerea la ora de iarna.

Ziua de 27 octombrie 2024 va fi cea mai lunga din an, ceea ce aduce bucurie multor oameni, intrucat vor putea dormi o ora in plus. Trecerea la ora de iarna este considerata benefica in acest sens.

Cand se face trecerea la ORA DE IARNA 2024:

In noaptea de 26 spre 27 octombrie, romanii isi vor da ceasurile inapoi cu o ora, ceea ce le va permite sa doarma mai mult, odata cu trecerea la ora de iarna.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.