Reactia presedintelui Nicusor Dan dupa scandalul Albert NBN de la Beach, Please! – Libertate de exprimare sau jignire la adresa Romaniei?
Scandalul iscat de prestatia controversata a trapperului Albert NBN la festivalul „Beach, Please!” continua sa genereze reactii in spatiul public si in randul autoritatilor. Momentul in care artistul a rostit injurii la adresa Romaniei, chiar de pe scena unui eveniment dedicat tinerilor, a declansat o dezbatere aprinsa despre limitele libertatii de exprimare si despre responsabilitatea artistilor in fata unui public majoritar adolescentin.
Albert NBN, in centrul unei controverse nationale dupa prestatia de la festival
Artistul cunoscut sub numele de scena Albert NBN este protagonistul unui scandal de proportii, dupa ce a adus „injurii statului roman” in timpul unui concert sustinut pe scena festivalului Beach Please, desfasurat la Costinesti. In timpul unei interpretari live a piesei sale „NBN World”, artistul a rostit expresii ofensatoare, printre care si „Imi bag p** in Romania”, provocand reactii imediate atat in public, cat si in mediul online.
Prestatia sa a fost considerata deplasata de catre numerosi participanti si comentatori, care cer acum masuri legale ferme impotriva trapperului. De altfel, Albert NBN nu este strain de atentia publica si a autoritatilor, fiind cunoscut si prin prisma faptului ca tatal sau este anchetat pentru trafic de droguri si alte fapte penale.
Presedintele Nicusor Dan: „Statul ar trebui sa se straduiasca sa castige din nou increderea cetatenilor”
Intrebat despre acest episod in cadrul unei conferinte de presa organizate luni, presedintele Romaniei, Nicusor Dan, a oferit o reactie moderata, alegand sa nu adopte o pozitie punitiva.
„Nu cred ca trebuie sanctionat din punct de vedere juridic. Mai degraba, statul ar trebui sa se straduiasca sa castige din nou increderea cetatenilor”, a declarat presedintele, intr-o atitudine care a surprins prin echilibru, intr-un context in care presiunea publica pentru sanctionarea artistului este ridicata.
Deputatul Dumitru Coarna cere interventia Parchetului General
Declaratia sefului statului vine in contextul in care deputatul Dumitru Coarna a sesizat deja Parchetul General, acuzandu-l pe Albert NBN de „limbaj vulgar si ofensator” folosit in prezenta minorilor, in cadrul unui eveniment public. Parlamentarul insista asupra faptului ca nu este vorba de o simpla manifestare artistica sau de o forma de libertate de exprimare, ci de o instigare clara la dispret fata de valorile fundamentale ale statului roman.
Coarna sustine ca astfel de gesturi nu pot fi trecute cu vederea, intrucat creeaza un precedent periculos si risca sa afecteze perceptia tinerilor fata de institutiile statului: „Nu putem inchide ochii la o astfel de instigare in prezenta copiilor si adolescentilor. Este o chestiune de responsabilitate publica”, a declarat deputatul.
Albert NBN se apara: „Imi iubesc tara, dar nu suport statul”
In urma valului de critici, Albert NBN a reactionat pe platforma TikTok, incercand sa-si clarifice pozitia. Artistul a precizat ca versurile controversate nu au fost indreptate catre poporul roman, ci exclusiv catre institutiile statului:
„Imi iubesc tara, dar nu suport statul. Nu am injurat romanii. E un mesaj pentru sistem”, a afirmat el, vizibil iritat de valul de acuzatii.
Artistul a refuzat sa ofere detalii suplimentare despre contextul care l-a inspirat sa includa asemenea versuri in piesa, dar a insistat ca mesajul sau a fost gresit inteles. „Explicatia oferita este suficienta”, a spus el, punand punct oricaror incercari de clarificare ulterioara.
Libertatea de exprimare si responsabilitatea artistica – o linie subtire
Scandalul Albert NBN a deschis un nou front de discutii in societatea romaneasca, mai ales intre generatiile tinere, despre unde se termina libertatea de exprimare si unde incepe responsabilitatea. De o parte sunt cei care sustin ca artistul a folosit un mijloc legitim de exprimare a revoltei, intr-un registru artistic, chiar daca vulgar. De cealalta parte, se afla vocile care considera ca astfel de gesturi, facute intr-un cadru public si adresate unor mase mari de adolescenti, pot duce la propagarea unui climat de ura si neincredere fata de stat.
De altfel, sociologii si psihologii culturali atrag atentia ca „normalizarea” discursului injurios, chiar si cand se adreseaza sistemului, poate avea un impact profund asupra formarii perceptiilor la varste fragede. Fara o interventie educationala corecta, astfel de manifestari risca sa erodeze si mai mult increderea deja fragila in institutiile statului.
Concluzie
Controversa generata de prestatia lui Albert NBN la festivalul Beach Please ridica intrebari esentiale despre relatia dintre arta, libertatea de exprimare si responsabilitatea publica. In timp ce presedintele Nicusor Dan mizeaza pe reconstruirea increderii cetatenilor in stat, fara a recurge la sanctiuni, societatea ramane divizata intre cei care apara libertatea artistica si cei care cer limite clare atunci cand valorile nationale sunt atacate.
Ramane de vazut daca ancheta solicitata de deputatul Dumitru Coarna va produce consecinte legale, sau daca episodul va marca doar un nou punct de cotitura in dezbaterea despre libertatea de expresie in Romania.