Deputatul AUR Mugur Mihaescu, reactie dupa legea care taie banii de chirie pentru parlamentari. „Habar nu aveam ce contine acea diurna”
Mugur Mihaescu, cunoscutul actor si deputat din partea AUR, reactioneaza dupa ce Parlamentul Romaniei a votat o lege care interzice decontarea chiriei pentru alesii cu proprietati in Bucuresti sau Ilfov. Mihaescu se afla pe lista parlamentarilor care incasau lunar o suma consistenta de la stat pentru chirie, in ciuda faptului ca detine o locuinta in apropierea Capitalei.
O noua lege schimba regulile pentru diurna si chiria parlamentarilor
Luni, in plenul comun al Camerei Deputatilor si al Senatului, a fost adoptata cu o larga majoritate o initiativa legislativa care modifica articolul 41 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor. Astfel, parlamentarii care detin locuinte in Bucuresti sau in judetul Ilfov nu vor mai beneficia de sumele destinate chiriei, decontate pana acum automat.
Proiectul a fost adoptat cu 361 de voturi pentru, doua abtineri si trei parlamentari care nu si-au exprimat votul. Presedintele Camerei Deputatilor, Sorin Grindeanu, a explicat ca „reforma statului trebuie sa plece de la varf si nu de la oamenii care muncesc din greu”.
Mihaescu: „Nu stiam ce contine acea diurna”
Printre cei vizati de noua reglementare se afla si deputatul AUR Mugur Mihaescu, care s-a aflat pe lista parlamentarilor beneficiari ai sumelor de chirie, desi recunoaste ca are o casa in Ilfov.
Luand cuvantul in fata jurnalistilor, Mihaescu a declarat ca nu era constient de detaliile legii si nici de faptul ca primea bani pentru chirie:
„Habar nu aveam ce conţine acea diurna”, a spus deputatul AUR.
In plus, Mihaescu a precizat ca va sustine noua lege „cu doua maini”, sustinand ca transparenta si reducerea cheltuielilor publice sunt prioritati ale formatiunii sale.
AUR sustine reducerea cheltuielilor bugetare
Deputatul a explicat ca formatiunea AUR a propus un amendament care prevede restrangerea cheltuielilor pana cand datoria externa a Romaniei nu mai depaseste pragul de 50% din PIB:
„Noi am propus un amendament imediat ce am aflat de lucrul acesta. Pana cand ajunge datoria sa nu depaşeasca 50%, datoria externa a ţarii, sa mergem pe buget de austeritate şi pe buget de normalitate, adica sa contribuim cu toţii. Noi n-am dat legea asta. Cand am intrat in Parlament, habar nu aveam de existenţa acestei legi. Ea a fost moştenita de ani de zile de acum, de mulţi ani, şi trebuia sa o amendam de atunci”, a spus Mihaescu.
Deputatul admite ca a primit 4.000 de lei lunar pentru chirie
Intrebat despre sumele incasate, Mihaescu a recunoscut ca a primit 4.000 de lei lunar, timp de sase luni. Acesta a subliniat ca nu are un apartament in Bucuresti, ci doar o casa in Ilfov, si ca este dispus sa doneze banii catre o cauza caritabila:
„Eu nu am apartament in Bucureşti, eu am o casa in Ilfov. Eu nu am nicio problema sa donez aceasta suma pe care am incasat-o unui eveniment de caritate, pentru copii. (…) Noi nu am ştiut ce incasam. Eu, unul, Mugur Mihaescu, habar nu aveam ce conţine acea diurna pe care noi o luam şi pentru ce este.”
Explicatii privind deconturile
Mihaescu a mai explicat ca in momentul in care primea deconturile, i se comunica vag faptul ca sunt „pentru deplasari si chirii”, fara sa existe o evidenta clara a modului in care banii erau alocati.
„Vin nişte deconturi şi noua ni se spune – sunt decontate deplasari, chirii, deci asta ştiu şi eu, deplasari şi chirii. Acum, ca acea chirie era pentru un sediu pe care eu il am in localitatea in care ma duc trei zile pe saptamana, ma duc acolo şi n-am unde sa stau. (…) Eu cand ma duc la Slatina, unde dorm trei zile?”, a adaugat acesta.
Contextul mai larg al reformei din Parlament
Legea privind eliminarea indemnizatiei pentru chirie pentru alesii care detin locuinte in zona Bucuresti-Ilfov vine pe fondul presiunii publice tot mai mari pentru transparenta si reducerea cheltuielilor bugetare. De-a lungul timpului, mai multi parlamentari au fost criticati pentru cumulul de beneficii si lipsa de control asupra fondurilor decontate.
Cazul lui Mugur Mihaescu nu este singular, insa reactia sa publica si disponibilitatea de a dona banii incasati ar putea influenta perceptia publicului.
Concluzie
Noua lege privind cheltuielile de cazare ale parlamentarilor aduce schimbari importante si transmite un mesaj clar: cheltuielile nejustificate din bani publici trebuie eliminate. Reactia deputatului Mugur Mihaescu ridica semne de intrebare privind modul in care sunt comunicate si justificate beneficiile financiare ale alesilor.
Intr-un climat politic in care increderea in Parlament este afectata, astfel de masuri legislative si pozitionari publice pot contribui la o reforma reala a sistemului bugetar.