Florin Manole, ministrul Muncii, avertizeaza: „Exista boli care nu ar trebui sa fie motiv de certificat de handicap”. Campanie nationala impotriva muncii la negru
Ministrul Muncii, Petre-Florin Manole, a declarat intr-un interviu difuzat marti seara ca Romania se confrunta cu o serie de nereguli grave in sistemul de acordare a certificatelor de handicap. Oficialul a precizat ca exista boli care, desi afecteaza calitatea vietii cetatenilor, nu ar trebui sa constituie un criteriu automat pentru eliberarea acestor documente, subliniind nevoia urgenta de reforma si control in acest sistem.
Reforma in criteriile pentru certificatul de handicap
Ministerul Muncii, in colaborare cu Ministerul Sanatatii, lucreaza la revizuirea listei criteriilor de acordare a certificatelor de handicap. Florin Manole a precizat ca, in prezent, sistemul este vulnerabil la fraude, existand suspiciuni privind eliberarea nejustificata a certificatelor.
„Sunt din ce in ce mai multe persoane care au astfel de certificate (de handicap, n.r.), de la acelasi medic, pentru aceeasi in ghilimele boala. Exista frauda in sistem si avem un mecanism de transparentizare, astfel incat, pe de o parte, sa diminuam, poate chiar sa eliminam frauda si, pe de alta parte, sa putem trage la raspundere pe aceia dintre medici care se folosesc in mod nelegitim de parafa pe care o au si de profesia onorabila pe care ar trebui sa o exercite pentru a face astfel de falsuri.”
Manole a subliniat ca cei care comit astfel de abuzuri medicale vor fi trasi la raspundere conform legii. In opinia sa, problema afecteaza nu doar sistemul national de protectie sociala, ci si bugetele locale ale comunitatilor mici.
„Ei vor trebui sa raspunda cat de aspru se va putea si lucram impreuna cu Ministerul Sanatatii inclusiv pentru a gestiona lista criteriilor. Romania are niste boli care sigur ca sunt o problema pentru fiecare cetatean, dar care nu ar trebui sa fie un motiv de certificat de handicap.”
Impactul negativ asupra comunitatilor locale
Ministrul atrage atentia asupra faptului ca frauda din sistemul certificatelor de handicap are consecinte directe asupra finantelor publice locale. Localitatile mici, fara industrie puternica si cu bugete modeste, suporta costuri nejustificate, care afecteaza dezvoltarea comunitatilor respective.
„Acest gen de frauda distruge bugetele locale ale unor localitati mici, care nu au industrie mare si nici bugete mari”, a punctat oficialul.
Campanie nationala pentru combaterea muncii la negru
In paralel, Florin Manole a anuntat demararea unei ample campanii nationale de control impotriva muncii nedeclarate. Actiunea, aflata deja in desfasurare, implica peste 1000 de inspectori de munca din toate judetele tarii si a inceput cu verificari in sectorul constructiilor, urmand sa se extinda si in alte domenii.
„Azi, cand vorbim, suntem in a doua zi a unei campanii nationale in care peste 1000 de inspectori de munca din toata tara, din toate judetele, concomitent, merg intr-o campanie pentru a depista munca la negru.”
Scopul campaniei: protejarea muncitorilor cinstiti
Manole a explicat ca aceasta initiativa nu este una izolata, ci vine in continuarea eforturilor constante ale Inspectiei Muncii. Numai in luna precedenta au fost aplicate peste 200 de amenzi pentru cazuri similare, chiar in absenta unei tematici speciale.
„E important din mai multe motive. In primul rand, sa se inteleaga faptul ca nu este o noutate pentru Inspectia Muncii. Doar luna trecuta sunt peste 200 de amenzi, sanctiuni care s-au dat pentru ca s-au depistat astfel de probleme fara sa fi fost o tema specifica.”
Ministrul insista asupra importantei respectarii legii de catre angajatori, mai ales in domenii in care munca fizica este grea, iar riscurile sunt mari. Plata taxelor si contributiilor este esentiala pentru asigurarea protectiei lucratorilor si pentru mentinerea echitatii in economie.
„Acum e o tema specifica pentru ca e important ca oamenii care muncesc cinstit in aceasta tara, in constructii, de exemplu, sa primeasca legal si oficial si cu toate taxele platite la zi, banii pe care ii merita pentru munca lor.”
Concurenta neloiala si sanctiunile pentru angajatori
Ministrul Muncii a precizat ca actiunile de control vor fi insotite de sanctiuni ferme impotriva angajatorilor care incalca legea, subliniind ca firmele oneste sunt defavorizate de concurenta neloiala reprezentata de cei care practica munca la negru.
„Angajatorii onesti sufera in urma unei concurente neloiale”, a avertizat Manole, promitand masuri ferme si aplicarea legii in litera si spiritul ei.
Concluzii si prioritati
Declaratiile ministrului Muncii contureaza doua directii clare de actiune pentru Guvernul Romaniei: combaterea fraudelor din sistemul de protectie sociala si eliminarea muncii nedeclarate. Ambele obiective vizeaza eficientizarea cheltuielilor publice si protejarea lucratorilor cinstiti.
Florin Manole a reafirmat angajamentul institutiei pe care o conduce pentru transparenta, legalitate si sprijin acordat acelor cetateni care au cu adevarat nevoie de protectie sociala, fara a tolera abuzurile sau ilegalitatile comise de unii angajati sau angajatori din sistem.