Mihai Voropchievici atentioneaza. Sa nu faci asa ceva in Saptamana Luminata!

Este cunoscut faptul ca Saptamana Luminata poarta o incarcatura energetica uriasa, fiind plina de traditii si obiceiuri. Romanii sunt foarte atenti la acest aspect, iar Mihai Voropchievici ne invata ce trebuie sa facem in aceasta perioada pentru a primi iubirea lui Dumnezeu.

Saptamana ce urmeaza dupa Invierea Mantuitorului este denumita Saptamana Luminata si reprezinta una dintre cele mai importante perioade din an. In aceasta perioada, Mihai Voropchievici ne indruma sa fim atenti la ceea ce facem si sa evitam anumite lucruri, astfel incat sa ne mentinem in armonie cu Divinitatea. Reputatul astrolog si maestru al runelor abordeaza de aceasta data o tematica profund spirituala si religioasa.

Ce spune maestrul Voropchievici:

„Asadar, ce e bine si nu e bine sa faci in Saptamana Luminata? Saptamana Luminata incepe dupa Invierea Domnului si se incheie cu Duminica lui Toma Necredinciosul. In primul rand, de ce i se spune Saptamana Luminata? In vechime, botezul unui nou-nascut era savarsit era in noaptea de Paste, iar cei botezati erau numiti luminati. Odata cu sarbatoarea Invierii, se deschid mormintele, iar spiritele mortilor parasesc cimitirele pentru a sarbatori cu cei vii.

Fiecare zi din Saptamana Luminata are o semnificatie aparte. In Lunea Alba, a doua zi de Paste, e ziua in care se deschid portile Raiului si ale iertarii. Este bine sa ierti mai ales in aceasta zi tuturor celor care ti-au gresit, sa nu le intorci spatele, sa nu te porti cu ranchiuna.

Oferind iertare, sa ne gandim ca il facem pentru noi.

A ierta inseamna a ne linisti sufletul si a deschide alte oportunitati. Orice om care moare in aceasta zi, a doua zi de Paste, nu mai trece prin Judecata de Apoi.

In partea de nord-vest a tarii mai exista si obiceiul udatului, a stropitului cu parfum a fetelor necasatorite. Parintii, in general mamicile, stau in spatele feciorilor sa vada cam unde s-au orientat, a cui e fiica pe care el a stropit-o, pe care a pus ochii in vederea unei logodne. Se obisnuieste ca finii sa se duca in vizita la nasi, cu colaci, cu pasca, si cu oua rosii. Copiii merg in vizita la parinti, asa cum se obisnuieste. E bine sa duca si oua rosii cu ei.

In Martea Alba, femeile din zonele rurale e bine sa dea de pomana pasca ramasa de la Paste si vinul rosu. Nu e bine sa speli in aceasta zi, nici sa calci, dar nici sa faci curat. Femeilor li se interzice sa spele, sa calce sau sa curete gospodaria. E bine ca in aceasta zi sa se consume multa branza.

Se spune ca in aceasta zi nu se face baie fiindca albeste parul. Nu inseamna ca nu trebuie sa stam nespalati, dar sa nu udam capul. De asemenea, in ziua a treia de Paste se intorc vizitele facute in prima zi a Pastelui. Ouale se pot ciocni si dos in dos.

In Miercurea Luminata, barbatii preiau munca de la camp.

Barbatii merg la munca pe camp, iar femeile nu au voie sa munceasca nici in aceasta zi. Daca muncim in ziua socotita ca fiind nunta soarecilor echivaleaza cu a invita rozatoarele in casa!

Daca femeie muncesc de Sfanta Miercuri, tot restul anului va fi saracie in casa, vor lipsi bucatele de pe masa. Cu privire la Joia Luminata sau Joia Verde, in aceasta zi se cinstesc holdele. Cehii, de exemplu, mananca in aceasta zi numai produse care au culoarea verde.

Nu se munceste, pentru ca aduce ghinion asupra casei, seceta, dar si daunatori in livezi. Joia Verde cere un ritual care se face pentru morti. Sunt 44 de galeti cu apa care trebuie carate de o singura persoana la cimitir.

In Vinerea Scumpa din Saptamana Luminata e in contrast cu Vinerea Mare din Saptamana Patimilor. Legenda spune ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea Sfanta. Acea apa de izvor era si este considerata apa datatoare de viata. Noi stim ca omul poate trai fara alimente, dar nu poate trai fara apa. Apa din fantana respectiva vindeca oamenii grav bolnavi, potrivit credintelor bisericesti.”, a explicat Mihai Voropchievici pentru FANATIK