Metoda eficienta prin care inmultesti de trei ori leusteanul din gradina.

Publicitate

Sfatul pretios cu ajutorul caruia poti sa inmultesti de 3 ori leusteanul din curte. Cele mai importante ponturi de la gradinari

Leusteanul (Levisticum officinale) este una dintre cele mai indragite plante aromatice din gospodariile romanilor. Nu este o planta pretentioasa, insa daca vrei sa o inmultesti rapid si eficient, fara eforturi majore, exista cateva trucuri esentiale pe care gradinarii experimentati le aplica an de an. Iata cum poti sa triplezi productia de leustean din curte in cel mai simplu mod posibil!

Metoda eficienta prin care poti inmulti de 3 ori leusteanul

Visezi la mai mult leustean verde si sanatos in gradina? Secretul sta in metoda de insamantare in ghiveci, recomandata de gradinarii cu experienta. Este un sfat pretios, care te ajuta sa ai o cultura bogata si rezistenta.

Primul pas este sa alegi seminte de calitate. Ideal este sa le cumperi de la producatori autorizati, insa poti folosi si semintele recoltate personal din culturile mai vechi, incepand cu anul al doilea de vegetatie.

Pregatirea semintelor de leustean pentru insamantare

Inainte de a fi semanate, semintele de leustean trebuie hidratate timp de 2-3 ore in apa calduta. Acest pas este esential pentru o germinatie rapida si eficienta, potrivit sursei populare.ro.

Publicitate

Amesteca pamant din curte cu pamant special pentru flori si pune combinatia intr-un ghiveci. Acopera semintele complet, apoi asaza ghiveciul intr-un loc luminos, dar ferit de lumina directa a soarelui.

Cand se seamana cel mai bine leusteanul?

Perioada ideala pentru semanat este mijlocul lunii martie, atunci cand temperaturile incep sa urce constant peste 10°C. Temperatura optima pentru germinare este cuprinsa intre 10 si 15 grade Celsius.

Solul trebuie mentinut umed, dar fara exces de apa. Odata ce rasadul apare, acesta poate fi transplantat in gradina, impreuna cu pamantul din ghiveci, pentru a proteja radacina inca fragila.

Cum protejezi leusteanul in primele saptamani

In primele luni, leusteanul este sensibil la frig. De aceea, gradinarii recomanda protejarea plantelor mici cu folie de plastic sau cu pet-uri decupate pana la sfarsitul lunii aprilie, cand noptile devin mai calde.

Locul perfect din gradina pentru leustean

Leusteanul prefera locurile semi-umbrite. Ideal este sa-l plantezi langa pomi fructiferi cu coroana rara, care ofera o protectie naturala fara a bloca complet lumina.

Urmand aceste sfaturi pentru inmultirea leusteanului, te poti bucura de o cultura bogata, verde si aromata, cu un minim de efort si un maxim de rezultate.

Publicitate