Monica Anghel, victima escrocilor online:
Imaginea cantaretei Monica Anghel a fost folosita fara consimtamant in reclame false la produse de infrumusetare, create cu ajutorul Inteligentei Artificiale (AI). O femeie a ajuns la spital dupa ce a utilizat unul dintre aceste suplimente promovate abuziv, potrivit Antena 3 CNN.
Falsuri periculoase in spatiul online: chipul Monicai Anghel, folosit in reclame mincinoase
In varsta de 54 de ani, Monica Anghel a impresionat publicul cu transformarea sa fizica spectaculoasa, obtinuta prin sport si nutritie controlata. Din pacate, acest progres real a fost exploatat de escroci care, fara acordul artistei, i-au preluat imaginea si au creat reclame video in care se pretindea ca promoveaza produse minune.
„Apaream eu, cu vocea putin schimbata evident, dar buzele se miscau ca si cand eu vorbeam”, a declarat Monica Anghel intr-un interviu telefonic acordat Antena 3 CNN.
Deepfake cu Monica Anghel: AI-ul care transforma realitatea in minciuna
Clipurile generate cu ajutorul AI sunt atat de convingatoare incat multi oameni au fost pacaliti, cumparand produse promovate de o „Monica Anghel” falsa. Intr-unul dintre videoclipuri se aud afirmatii precum:
„Si eu am avut riduri groaznice, dar am gasit un produs care mi-a rezolvat problema in cateva saptamani. Reduce ridurile de pe frunte, pungile de sub ochi, sterge ridurile si pielea flasca si ridata.”
In realitate, artista nu a promovat niciodata astfel de produse. „Practic, mi-a fost furata imaginea, identitatea, vocea, absolut tot si vezi, Doamne, eu as promova nu stiu ce prostii”, a spus Monica Anghel.
O femeie a ajuns la spital dupa ce a folosit suplimentele promovate in mod fraudulos
Pericolele sunt reale. O fosta colega de liceu a Monicai Anghel a cazut in capcana acestor reclame inselatoare:
„Exact da, asta mi s-a intamplat cu o fosta colega de-a mea de liceu pe care am intalnit-o intamplator si mi-a spus lucrul acesta. Cu picaturile alea la care faci tu reclama am ajuns la spital”, a mai relatat artista.
Un fenomen in crestere: peste 10.000 de romani inselati online intr-un singur an
Potrivit Antena 3 CNN, utilizarea frauduloasa a imaginii vedetelor a devenit o practica tot mai des intalnita. Ana Ciuvica, reporter Antena 3 CNN, a explicat:
„Anul trecut, peste 10.000 de persoane au fost victime ale inselaciunilor comise in mediul online. Aceste fraude sunt diverse, cele mai comune presupun infectarea telefonului cu malware sau virusi, cel mai adesea prin accesarea unui link, dar alte tipuri de fraude pot avea consecinte mult mai grave. Tot mai des imaginea vedetelor este folosita fie pentru a promova diverse produse, fie pentru a face reclama la investitii fictive.”
De ce este greu sa fie pedepsiti cei care fura imaginea vedetelor?
Autoritatile intampina dificultati in combaterea acestor forme de frauda digitala. In multe cazuri, conturile sunt inregistrate in tari din Asia sau Africa, ceea ce face aproape imposibila identificarea si tragerea la raspundere a celor responsabili.
„Folosirea acelei imagini reprezinta, de fapt, o incalcare a dreptului imaginii persoanei respective, daca nu inselaciune sau fals informatic, sau orice alta chestiune care poate sa tina de propagarea de informatii neadevarate tip fake news”, a declarat un specialist citat de televiziune.
Recomandarile politiei: Cum sa ne ferim de fraudele online
Politistii recomanda cetatenilor sa fie vigilenti in mediul online si sa verifice informatiile din mai multe surse inainte de a avea incredere in continutul promovat:
„Trebuie sa verificam, de preferat, din mai multe surse mesajul pe care il primim pentru a ne asigura ca, intr-adevar a fost emis de persoana, personalitatea respectiva”, a transmis un reprezentant al Politiei.
Consecintele penale ale inselaciunii online
In functie de modul de operare, escrocii pot fi acuzati de infractiuni variate, de la dezinformare si fals informatic pana la inselaciune, fapte ce pot fi pedepsite cu pana la 5 ani de inchisoare. Cu toate acestea, lipsa unui cadru legal clar pentru continuturile generate de AI face dificila aplicarea sanctiunilor in timp util.
Concluzie: Cazul Monicai Anghel este un semnal de alarma pentru utilizatorii internetului, care trebuie sa fie tot mai atenti la sursele de informatie si la veridicitatea reclamelor online. Intr-o lume in care tehnologia poate crea cu usurinta falsuri convingatoare, educatia digitala si spiritul critic devin esentiale pentru a evita capcanele intinse de escroci.