Presedintele Nicusor Dan a atacat la CCR o lege controversata. AUR, POT si SOS au contestat si ele actul normativ
Presedintele Romaniei, Nicusor Dan, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in legatura cu o lege care a generat ample controverse in spatiul public si in mediul politic. Aceasta lege, care vizeaza inasprirea pedepselor pentru fapte asociate fascismului, legionarismului, rasismului sau xenofobiei, a fost criticata si de partidele AUR, POT si SOS.
Legea care prevede sanctiuni sporite pentru extremism, contestata la nivel inalt
Conform unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului a solicitat Curtii Constitutionale analizarea constitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 31/2002, act normativ ce interzice organizatiile, simbolurile si faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum si promovarea cultului unor persoane condamnate pentru crime de razboi sau genocid.
Presedintele argumenteaza ca anumite formulari ale legii sunt ambigue si pot genera interpretari subiective. In special, acesta face referire la lipsa unor definitii clare pentru termeni precum „legionar”, „fascist” sau „materiale fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.
„Presedintele Romaniei, Nicusor Dan, a trimis Curtii Constitutionale joi, 10 iulie 2025, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 31/2002 privind interzicerea organizatiilor, simbolurilor si faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni de genocid contra umanitatii si de crime de razboi, precum si pentru modificarea Legii nr. 157/2018 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antisemitismului”, transmite Administratia Prezidentiala.
Critici privind lipsa de claritate a termenilor utilizati
In sesizarea transmisa CCR, se subliniaza faptul ca legea nu expliciteaza diferenta dintre termenul „legionar” si conceptul mai larg de „Miscare Legionara”, ceea ce ar putea duce la abuzuri sau interpretari gresite in aplicarea sanctiunilor.
„Spre deosebire de celelalte organizatii interzise (rasiste si xenofobe), care pot fi definite prin raportare la anumite criterii relativ obiective, respectiv discriminarea unor persoane sau unor grupuri de persoane in functie de rasa sau nationalitate, notiunea de legionar nu este definita nicaieri in cuprinsul O.U.G. nr. 31/2002.
In schimb, actul normativ citat defineste numai notiunea de Miscare Legionara – art. 2 lit. f) din O.U.G. nr. 31/2002, cu modificari minore in Lege, insa nu lamureste care este raportul dintre adjectivul legionar (privitor la organizatii) si sintagma pe care o analizam aici”, se arata in sesizarea presedintelui.
Nicusor Dan: „Legea poate creste tensiunea sociala”
In contextul unei societati deja tensionate si marcate de polarizare, presedintele avertizeaza asupra efectelor negative ale aplicarii acestei legi in forma actuala.
„Presedintele Nicusor Dan atrage atentia ca aceasta lege vine intr-un context in care societatea este polarizata, iar increderea oamenilor in institutii scade tot mai mult.”
Liderul de la Palatul Cotroceni subliniaza ca, desi este important ca statul sa combata orice forma de instigare la ura, rasism sau xenofobie, masurile legislative trebuie aplicate intr-un cadru constitutional clar si fara echivoc.
„Statul trebuie sa ia masuri pentru prevenirea si combaterea incitarii la ura sau xenofobie, insa acestea ar trebui aplicate ‘intr-o maniera echilibrata, cu respectarea stricta a prevederilor constitutionale, efectul va fi contrar’”, a declarat presedintele.
Controverse in Parlament si opozitia din partea partidelor AUR, POT si SOS
Legea care a generat aceste reactii a fost adoptata in Parlament pe 11 iulie 2025. Actul normativ vizeaza majorarea pedepselor pentru orice forma de manifestare sau promovare a ideologiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
AUR, POT si SOS, care au transmis ca masurile sunt „periculoase si subiective”. Potrivit acestor formatiuni, legea risca sa devina un instrument de cenzura si sa fie folosita arbitrar impotriva unor voci critice.
O decizie a CCR asteptata cu interes
In urmatoarea perioada, Curtea Constitutionala urmeaza sa analizeze sesizarea presedintelui si sa decida daca legea respecta sau nu normele fundamentale prevazute in Constitutie. In joc se afla nu doar forma actuala a legii, ci si precedentul pe care aceasta decizie il poate crea in materie de reglementare a discursului si simbolurilor in spatiul public.
Ramane de vazut daca CCR va admite sesizarea si va solicita modificarea actului legislativ sau daca va valida legea asa cum a fost votata de Parlament.