Operatiunea Menai Bridge: Planurile Meticulose pentru Inmormantarea Regelui Charles al III-lea
Nu exista nimic neobisnuit in pregatirile elaborate ale Caselor Regale pentru evenimentele inevitabile ale vietii. Protocolul monarhic este atent structurat pentru a asigura continuitatea si stabilitatea, iar planurile pentru momentele solemne sunt stabilite cu mult inainte, in cel mai mic detaliu.
Aceasta organizare nu este motivata exclusiv de starea de sanatate precara a Regelui Charles, care lupta impotriva cancerului, ci mai degraba de traditia si rigoarea institutiei pe care o reprezinta. La fel ca in cazul Reginei Elisabeta a II-a, al carei plan funerar a fost minutios pregatit decenii la rand, si inmormantarea monarhului actual urmeaza un protocol bine definit, cunoscut sub numele de Operatiunea Menai Bridge.
Publicitate
Operatiunea Menai Bridge: Planul de Succesiune si Inmormantare
Regele Charles al III-lea a urcat pe tronul Regatului Unit in septembrie 2022, dupa trecerea in nefiinta a Reginei Elisabeta a II-a. Dupa mai putin de doi ani de domnie, in ianuarie 2024, monarhul a fost diagnosticat cu cancer, in urma unei interventii chirurgicale pentru un adenom de prostata. Starea sa de sanatate a continuat sa se deterioreze, iar in aprilie 2024, Palatul Buckingham a confirmat actualizarea planurilor pentru eventuala sa inmormantare.
Operatiunea Menai Bridge este numele de cod al procedurilor care vor fi aplicate in urma decesului Regelui Charles. Denumirea face referire la primul pod suspendat din fier din lume, situat in Anglesey, Tara Galilor. Acest plan este similar cu Operatiunea London Bridge, protocolul care a fost activat la moartea Reginei Elisabeta. Potrivit lui Simon Morgan, fost ofiter de protectie regala, pregatirile pentru acest moment au inceput imediat dupa proclamarea lui Charles ca rege.
Succesiunea si Anuntul Public
In momentul in care Regele Charles va inceta din viata, succesiunea va fi imediat pusa in miscare:
Printul William va deveni noul monarh, iar sotia sa, Kate Middleton, va fi proclamata Regina Consoarta (probabil numita simplu „Regina”, similar cu sotia actuala a Regelui Charles, Camilla).
Secretarul privat al regelui va informa familia regala, primul-ministru, secretarul de cabinet, alti ministri si oficiali de rang inalt, precum si Biroul Consiliului Privat al Regelui.
Casa Regala va emite o notificare oficiala pentru public, iar comunicatele destinate presei sunt deja pregatite pentru a fi distribuite rapid.
Protocolul de Doliu National
Primul-ministru va fi primul oficial care va face o declaratie publica.
Ministerul Apararii va organiza un salut militar si un minut de reculegere national.
Drapelul oficial de la Whitehall va fi coborat la jumatate, in semn de doliu.
Noul rege, William, va tine un discurs adresat natiunii, asemanator cu cel pe care Charles l-a rostit la moartea mamei sale.
Ceremonia Funerara
In zilele premergatoare inmormantarii, corpul Regelui Charles va fi depus in Sala Tronului de la Palatul Buckingham, apoi mutat la Westminster Hall pentru omagii publice. In cele din urma, monarhul va fi inmormantat in Bolta Regala din Capela Memoriala Regele George al VI-lea, situata in incinta Castelului Windsor.
Starea Actuala a Regelui
In ciuda sperantelor ca aceste planuri nu vor fi activate in viitorul apropiat, starea de sanatate a Regelui Charles ramane preocupanta. La 27 martie 2025, suveranul a fost internat din nou, din cauza unor efecte secundare severe ale tratamentului anticancer.
Cancerul ramane o boala care poate fi gestionata, dar realitatea impune pregatirea pentru orice eventualitate. Operatiunea Menai Bridge este o masura de precautie, reflectand responsabilitatea si demnitatea pe care Casa Regala a Marii Britanii o pastreaza in fata istoriei.