Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”

Publicitate

Moarte subita la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi: Un alt angajat a decedat brusc

Intr-o tragedie neprevazuta, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi a fost marcat de o alta moarte subita in randul personalului sau. Catalin Moraru, un brancardier in varsta de 54 de ani, a fost gasit fara suflare in noaptea de luni spre marti, adancind durerea provocata de decesul a doi medici rezidenti din cadrul aceleasi unitati medicale.

Catalin Moraru, brancardier la Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” Iasi, nu prezenta antecedente de boli cronice, iar moartea sa a survenit in timpul somnului. „Suntem, in continuare, marcati de moartea unuia dintre brancardierii angajati in Terapie Intensiva… Un barbat in varsta de 54 de ani care a prezentat moarte subita la domiciliu. A fost preluata ancheta de catre politie si de catre Medicina Legala”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, purtator de cuvant al spitalului.

Publicitate

Desi Catalin Moraru isi efectuase controlul medical anual si nu prezenta afectiuni cronice, varsta sa, in combinatie cu posibilele stresuri profesionale si fizice, face ca moartea subita, de cauza cardiaca, sa aiba o incidenta mai mare in astfel de cazuri. „Este, insa, varsta la care moartea subita de cauza cardiaca are cea mai mare incidenta, in special la persoanele de gen masculin sau la cei cu stres profesional si efort fizic marcant”, a adaugat prof. Cimpoesu.

Cele trei decese din ultimele doua saptamani: O realitate sumbra

In ultimele doua saptamani, Spitalul „Sf. Spiridon” a fost zguduit de trei decese. Primul a fost cel al medicului rezident George Stefan Tila, de 31 de ani, urmat de decesul altui medic rezident, Emanuel Mirel Luca, de 28 de ani. Amandoi au decedat brusc, iar anchetele sunt in desfasurare pentru a stabili cauzele exacte ale mortilor lor.

Conducerea spitalului a lansat un comunicat oficial in care neaga legatura intre aceste decese si activitatea profesionala desfasurata in cadrul unitatii medicale. „In urma evaluarilor interne, s-a stabilit ca decesele celor doi medici rezidenti si ale brancardierului nu au legatura cu activitatea profesionala desfasurata in unitatea medicala… Speculatiile privind o posibila suprasolicitare nu se confirma si sunt neintemeiate”, a declarat managerul spitalului, Daniel Timofte.

Cauzele decesului brancardierului: Un infarct fatal

Al treilea deces a fost al brancardierului Catalin Moraru, care a suferit un infarct la scurt timp dupa terminarea turei de noapte. In semn de respect si doliu, la intrarea in spital a fost arborat steagul negru. Moartea acestuia a starnit reactii in randul personalului medical, care continua sa semnaleze o presiune enorma asupra cadrelor medicale.

Al patrulea deces suspect

Abia acum a iesit la iveala al patrulea deces de la spitalul Sf. Spiridon din Iasi. Este vorba de o doctorita de 56 de ani

Lista tragica este completata de cazul doctoritei Gabriela Stefanescu, de 56 de ani, care a fost gasita decedata intr-o camera de hotel din Bucuresti in septembrie anul trecut.

Aceasta activa in cadrul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie al Spitalului Sf. Spiridon si a fost, de asemenea, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi.

Apelul medicilor pentru imbunatatirea conditiilor de munca

Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarma public, atragand atentia asupra suprasolicitarii tinerilor rezidenti si a remunerarii inadecvate a acestora. „Tinerii rezidenti sunt suprasolicitati si remunerati inadecvat, fiind tratati ca „sclavi pe plantatie”, a declarat Ciuhodaru, potrivit Fanatik.ro. Romania ramane singura tara din Europa unde munca suplimentara a cadrelor medicale este platita la un nivel derizoriu, in ciuda eforturilor uriase depuse zilnic in spitale.

„Este o tragedie. Medicii rezidenti sunt ca negrii pe plantatie”

„Evident, medicii rezidenti in Romania sunt ca sclavii pe plantatie. Vorbesc serios. Plus ca garzile sunt platite de multe ori la jumatate. Suntem singura tara europeana in care munca suplimentara e platita prost. Este ca si cum n-ai exista, este ca si cum ai fi in vacanta. Garzile sunt de 24 de ore si dupa aceea vine programul normal de munca, de aia ati vazut ca s-a spus despre ture de 36 de ore.

In Romania exista aceasta problema a suprasolicitarii, burnout-ul trebuie recunoscut ca boala profesionala. Despre aceste cazuri concrete, va dati seama ca este o tragedie si chiar doresc pe aceasta cale sa transmit condoleante familiilor. Pana cand nu avem rezultatele de la necropsie nu prea avem ce sa spunem, dar faptul ca vorbim despre o sanatate aparenta si apar astfel de cazuri e ingrijorator. Da, am vazut ca Ministerul Sanatatii a zis ca se face ancheta. Probabil ca se va promite ca vor fi conditii mai bune de munca decat in Statele Unite sau Marea Britanie. Eu nu ma astept ca decidentii sa recunoasca conditiile de munca si turele prost platite”, a declarat Tudor Ciuhodaru, pentru FANATIK.

Autoritatile din domeniul sanatatii promit o analiza serioasa a conditiilor de munca si a posibilelor disfunctionalitati din sistemul sanitar. In acest context, conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” colaboreaza cu autoritatile competente pentru a lamuri cauzele acestor tragedii si pentru a lua masuri adecvate care sa previna alte pierderi de vieti omenesti.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.