Inaltarea Sfintei Cruci se cinsteste in fiecare an pe data de 14 septembrie, asa cum este trecuta in caledarul ortodox. Aceasta sarbatoare vine cu unele obiceiuri si traditii mostenite din strabune. Iata ce obicei trebuie sa respecti pentru avea noroc la bani si belsug si bunastare in casa.
Sarbatoarea a fost instituita in urma a doua evenimente importante: Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos si Inaltarea Crucii in vazul poporului, pe 14 septembrie anul 335.
Inaltarea Sfintei Cruci aminteste de un eveniment important din viata Sfintilor Constantin si Elena. Se zice ca in ajunul luptei cu Maxentiu, un dusman al crestinilor (307-312), imparatul Constantin a avut o viziune: in plina zi, pe cer a aparut o cruce formata din stele, cu inscriptia “Prin acest semn vei invinge”. Imparatul a invins, iar mama lui, dupa izbanda, a poruncit sa fie gasita Sfanta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.
Publicitate
Pentru a afla care este crucea adevarata pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor, patriarhul Macarie a ordonat ca o femeie decedata sa fie atinsa de cruci. Se spune ca femeia a inviat atunci cand s-a atins de cea de-a treia cruce, cea a lui Iisus Hristos.
14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci, obiceiul care iti aduce noroc la bani si belsug in casa
Ziua Crucii este consideara data care vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. Calendarul popular prevede aceasta zi si sub alte denumiri, cum ar fi Carstovul Viilor si Ziua Sarpelui.. In popor se crede ca in aceasta zi serpii si alte reptile incep sa mearga in ascunzisurile subterane, unde vor hiberna pana in primavara urmatoare.
De ce de Ziua Crucii se sfintesc monedele?
Se crede ca monedele care se sfintesc in aceasta zi si sunt pastrate in portofel impreuna cu o cruciulita aduc noroc la bani, belsug si spor in munca de fiecare.